Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

To til tango

Pia Olsen Dyhr: Kinas ambassadør i Danmark, Li Ruiyu, opfordrer i en kronik her i avisen (10. februar) til et endnu tættere samarbejde mellem Kina og Danmark. Fra dansk side tager vi gerne imod opfordringen. Som bekendt skal der to til tango.

Dragens år, som vi netop har forladt, var et bemærkelsesværdigt år for det dansk-kinesiske forhold. Højdepunktet var det første kinesiske statsbesøg i Danmark. Her blev der indgået 17 regeringsaftaler, og virksomheder indgik aftaler i milliardstørrelsen til gavn for vækst og beskæftigelse i Danmark.

Men et tæt samarbejde er ikke blot en enkeltstående begivenhed. Så snart den nye kinesiske regering er på plads, ser vi frem til at tage imod flere kinesiske højniveaubesøg. Vi vil fra dansk side fortsætte den høje besøgsfrekvens i 2013. I 2012 besøgte hele 12 danske ministre, herunder statsministeren, Kina.

Danske virksomheder gennemfører efterhånden store direkte investeringer i Kina. Faktisk investerer danske virksomheder mere i Kina end f.eks. Sverige, Finland og Tyskland målt i forhold til vores økonomis størrelse. Der er i dag ca. 500 danske virksomheder i Kina, der skønnes at beskæftige ca. 300.000 kinesere. Stadig flere placerer deres forsknings- og udviklingscentre i Kina. Og danske virksomheder producerer og forsker i stigende grad i Kina med henblik på salg til det voksende kinesiske marked.

Det høje danske investeringstempo i Kina modsvares ikke af tilsvarende kinesiske investeringer i Danmark. Der er i øjeblikket 80 kinesiske virksomheder i Danmark, men antallet burde være betydeligt højere. Vi er i gang med at styrke Invest in Denmark, og vi har gjort Kina til et selvstændigt fokusområde. Ifølge Verdensbanken er Danmark det land i EU, hvor det er lettest at gøre forretning. Så her ser vi frem til et endnu stærkere engagement fra kinesisk side.

Når jeg rejser rundt i Danmark, oplever jeg en stigende interesse for Kina. Flere skoler udbyder nu kinesisk, og antallet af danske udvekslingsstuderende i Kina er fordoblet de sidste fem år. Flere kinesiske studerende tager deres uddannelse i Danmark. Men antallet af kinesiske studerende i Danmark er fortsat lavt. Både fra dansk og kinesisk side kan vi gøre en endnu større indsats. Åbningen i efteråret 2012 af det fælles universitetscenter i Beijing var en god start.

Den kommende kinesiske regering står over for mange udfordringer. De seneste ugers høje luftforurening i Beijing er bagsiden af de sidste 30 års fænomenale økonomiske udvikling. Behovet for at gøre landets vækstmodel bæredygtig betyder, at Kina nu foretager milliard­investeringer på områder, hvor Danmark står særligt stærkt, f.eks. sundhed, vand, energieffektivitet og fødevarer.

Potentialet for dansk erhvervsliv er enormt, og min ambition er at fordoble eksporten i 2016, så vi eksporterer varer for knap 50 mia. kr. til Kina, inkl. Hong Kong. Det ville skabe i omegnen af 15.000 nye arbejdspladser i Danmark.

Men det vil kun lykkes, hvis vi også fra dansk side intensiverer vores bestræbelser på de områder, hvor det fremtidige potentiale er størst. Det gælder f.eks. miljø, sundhed og fødevarer, hvor vi allerede er førende. Her kan det især betale sig, at det offentlige og private sammen gør en ekstra indsats.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.