Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

Timme Bisgaard Munk: Kendis-defekten og Thyra Frank

»Fælles for kendis-defekten er knæfaldet for den populistiske amatørisme.«

Byline af Timme Bisgaard Munk til klumme.
Byline af Timme Bisgaard Munk til klumme.

Man siger, at politik er showbiz for grimme mennesker. Nu er det så blevet et realityshow for kendisser. Fra Trump til Thyra vælter de ind på den politiske scene. I teorien er det en genial løsning på politikerleden. I praksis en defekt. Drømmen er, at kendissen kan sælge partiet og politikken bedre end det trætte og nedslidte stampersonale. Det politiske sprog er brudt sammen, og nu skal de kendte så bygge bro med et nyt og bedre folkeligt sprog. Folkets kærlighed er deres nye vitale mandat. Det går bare ofte galt, med Arnold og Reagan som de eneste få lysende undtagelser på kendis-stjernehimlen.

Der sker ofte det, at den kendte aldrig bliver rigtig politiker eller partifarvet, men bare kendt klovn på Borgen. Haugaard er eksemplet. Tit bliver den kendte spist af partiet og forsvinder i Borgens mørke gange. Malou Aamund er her det store skræmmeeksempel. Andre gange er det lige omvendt. Kendissen bliver en vampyr, der suger opmærksomhed og betydning ud af partiet. Partiet forsvinder i den kendtes narcissisme og fejl. Trump knuste således ikke blot Clinton- og Bush-familiedynastierne. Han knuste også Det Republikanske Parti. Kendisser er jo svære at tryne og skylder partiet meget lidt. De er i deres natur ikke pligtopfyldende partisoldater, som vil fedte i årtier for en ordførerpost. De er egomaner med mange andre jern i ilden. De har haft et liv før politik, de har et liv ved siden af nu, og de har også et liv efter politik. De har ét eneste politisk projekt, og det er dem selv. At oprette et selvstændigt ministerium til kendissen gør kun ondt værre. Andre gange rammes kendissen hårdt af upopulær realpolitik. De har altid en historie, som er i konflikt med partiets linje. Det bliver så til en nutidig, lidt for hurtig nyorientering eller en lidt for fodslæbende, fortidig pligtskyldighed. De skal nu forsvare noget, som enten står i diamentral modsætning til deres brand og historie eller omvendt bekræfter deres stålsatte konservatisme. Det koster dyrt og virker som personligt forræderi eller manglende politisk sans.

Fælles for kendis-defekten er knæfaldet for den populistiske amatørisme. Den er underkendelsen af politik som et fag, der kan og skal læres. Det er en gigantisk fuckfinger til det politiske meritokrati. Ja, budskabet er, at politisk inkompetence er det eneste politiske kup, man skal gå efter. Ja, inkompetencen er den livsnødvendige, autentiske folkelighed og no bullshit-attitude. Vi anerkender hermed, at slagfærdige holdninger og berømmelse slår viden og ekspertise.

Men hvorfor er flid og faglighed blevet noget udemokratisk djævelskab? Hvad er der elitært ved at lave sine lektier og sætte sig ind i tingene? Sagen er, at de fleste kendte parti-tilflyttere er politisk inkompetente og burde være upolitisk folkeeje i kendis-land, mens de ukendte partisoldater burde blive kendte politikere, fordi de er politisk kompetente. Det er ikke løsningen, at Thyra Frank er blank, men et kendis-brand. Det er problemet.

  • Timme Bisgaard Munk er redaktør, ph.d.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.