Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Tid til at pudse rubinen

Lykke Friis: Siden efteråret 2012 har Venstre opfordret regeringen til at indgå en ny europa­politisk aftale. Lige efter nytår kunne man så her på debatsiderne, med europaministeren som pennefører, læse, at det skam er statsministerens helt egen idé.

Lykke Friis MF (V), EU-ordfører
Lykke Friis MF (V), EU-ordfører

Nuvel, som bekendt er der ikke copyright i politik, og det altafgørende er, at arbejdet nu kan gå i gang. For det er mildest talt en hastesag. Allerede i løbet af foråret vil Danmark skulle tage stilling til de næste skridt i EUs bankunion, og til juni venter udbygningen af den økonomiske og monetære union med alt fra øget samordning af nationale reformer til nye solidaritetsmekanismer.

I Venstre er vi ikke i tvivl om, at Danmark i det kommende udskilningsløb skal placere sig så tæt på kernen af samarbejdet som muligt. Kun på den måde vil vi kunne forsvare de overordnede danske interesser. Derimod er det mere uklart, hvad der er regeringens langsigtede ønskeposition. Europaministeren mener på den ene side, at vi skal knytte os så tæt til udviklingen i EU »som det muligt og ønskeligt«, hvorimod udenrigsministeren før nytår slog fast, at »euroforbeholdet er en klog disposition«. Inden forhandlingerne om en ny aftale går i gang, vil det derfor være en fordel, hvis Nicolai Wammen også slår vejen forbi nabokontoret i Udenrigsministeriet som del af sin såkaldte Danmarksturné.

I Venstres optik indebærer opsplitningen i et A- og B-hold, centreret omkring euroen, at Danmark på sigt må tage fornyet stilling til euroforbeholdet. Lige så klart er det imidlertid, at en folkeafstemning først kan blive aktuel, når forhandlingerne om den »nye euro« er afsluttet. Ellers ved danskerne jo reelt ikke, hvad de skal tage stilling til. Realistisk set skal en ny aftale derfor gøre to ting: Den skal fastlægge Danmarks position i de verserende euro-forhandlinger, og så skal den udvikle de langsigtede prioriteter for dansk EU-medlemskab. Når diskussionen skydes i gang, vil Venstre bl.a. lægge vægt på, at Danmark kan præsentere konkrete udspil til, hvordan den demokratiske legitimitet kan styrkes, og hvordan det kan undgås, at udskilningsløbet fører til en underminering af det indre marked. Herudover bør aftalen indeholde forslag til, hvordan Danmarks tilstedeværelse i EUs institutioner kan opgraderes. Endelig bør partierne også forpligte hinanden på en bred offentlig debat om EU. Kun sådan kan vi nemlig sikre, at Danmarks EU-medlemskab efter rubinbrylluppet i 2013 også er rustet til de næste 40 år.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.