Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kommentar

Thorning skylder danskerne svar om EU

Kristian Thulesen Dahl og Morten Messerschmidt: I EU kalder hun sig »European by heart«. Men når skåltalerne er holdt, klapper statsministeren i som en østers. Først i dag er det med hjælp fra andre af Folketingets partier lykkedes at trække statsministeren i Folketingssalen.

»Vi håber, måske naivt, i dag at få bare lidt af en forklaring fra statsministeren på, hvor hun i grunden mener, EU skal bevæge sig hen? Og om hvordan hun ser Danmark placeret i hele maskineriet. Helle Thorning-Schmidt har sagt, at hun ser et EU i flere hastigheder – var det blot paradesnak for at berolige danske skeptikere, eller mener hun det? Og hvor stiller det Danmark?«
»Vi håber, måske naivt, i dag at få bare lidt af en forklaring fra statsministeren på, hvor hun i grunden mener, EU skal bevæge sig hen? Og om hvordan hun ser Danmark placeret i hele maskineriet. Helle Thorning-Schmidt har sagt, at hun ser et EU i flere hastigheder – var det blot paradesnak for at berolige danske skeptikere, eller mener hun det? Og hvor stiller det Danmark?«

Hvor kort, debatten i dag i Folketinget end bliver, så er det en stor dag. Det er lykkedes at få statsminister Helle Thorning-Schmidt til at møde frem til en EU-debat i Folketinget! Noget, hun ellers ihærdigt har søgt at undgå. De EU-glade partier med statsministeren i spidsen ser helst ingen politisk eller folkelig debat om EU. Den politiske union, vi som nation ellers er medlem af, og som er ramt af dyb krise og folkelig mistillid.

Den britiske regering har sat et stort EU-udredningsarbejde i gang. Med udenrigsminister William Hague i spidsen ønsker regeringen en analyse af magtfordelingen mellem Storbritannien og EU. Det er en spændende tanke. I Danmark er skiftende regeringer af frygt for befolkningens dom veget tilbage fra at lade selv væsentlige spørgsmål som finanspagten, Schengen-aftalen og endog flere traktater afgøre ved folkeafstemning.

Men det er ikke bare folkeafstemninger, Folketingets flertal åbenbart er bange for. Siden oktober har Dansk Folkeparti forsøgt at indkalde Helle Thorning Schmidt til forespørgselsdebat i Folketinget om, hvor EU bevæger sig hen.

Gang på gang er der blevet rykket. Og med undren har vi noteret, hvordan statsministeren har fundet tid til at drage til Norge for at hente nobel-priser og lignende arrangementer. Men ikke tid til en debat i Folketinget.

I EU kalder hun sig »European by heart«. Men når skåltalerne er holdt, klapper statsministeren i som en østers. Først i dag - lang tid efter den oprindelige anmodning - er det med hjælp fra andre af Folketingets partier lykkedes at trække statsministeren i Folketingssalen. Og det er i dag vigtigere end måske nogensinde før.

For noget rører på sig i det europæiske folkedyb. I hele Europa er der voksende modstand mod den centralistiske detaljeregulering, som EU har udviklet sig til - fra fiskehandleres udsalgsskilte, der fremover skal være på latin, til størrelsen af traktorsæder.

Men modstanden mod at blive regeret uden demokratisk medindflydelse vokser. Europæerne ønsker ikke den stadige ensretning herimod det, som selv Barroso betegner som en føderation mellem EUs lande.

I Storbritannien er denne modstand flyttet med helt ind i regeringskontorerne. Om et år har regeringen der skabt sig et overblik. Initiativet bør føre til en grundlæggende debat over hele EU om, hvor EU-projektet egentlig skal bevæge sig hen?

I Dansk Folkeparti tror vi på et samarbejde om de væsentlige opgaver, der reelt ikke kan løses af landene selv. Historien har vist, at der er behov for et europæisk samarbejde. Naturligvis er idéen om det indre marked god, ligesom der er behov for fælles minimumsregler på miljø, forbrugersikkerhed mv.

Men hvorfor skal EU have en fælles finanspolitik, når euroen allerede nu så åbenlyst slår revner? Og endnu mere relevant - hvorfor skal Danmark være med i en finanspagt, der er et forsøg på at redde den euro, som danskerne ved flere lejligheder så mindeligt har takket nej til? Hvorfor skal Danmark deltage i en bankunion, så danske banker skal betale for fallerede sydeuropæiske? Hvorfor skal Danmark på trods af retsforbehold have sin udlændingepolitik dikteret fra ikke-valgte EU-embedsmænd? Hvorfor skal vi have trukket sundheds- og forbrugerregler ned over hovedet, som forringer dagligdagen for danske borgere?

Sådanne spørgsmål skylder Helle Thorning-­Schmidt & Co. at give danskerne klare svar på.

Der tales for tiden meget om kommende traktatændringer. Det foregår mest i det skjulte, for man ønsker først debatten efter EU-parlamentsvalget i 2014. Kommissionen har dog udgivet et ide-katalog, kaldet »blue print«, hvor en række af ændringsforslagene remses op. Det er ikke småting. Her tales om en egentlig finanspolitik, euro-obligationer, gældsindfrielse og en endnu mere omfattende bankunion end det, man diskuterer i dag.

Burde danskerne ikke inkluderes i denne debat? Eller i det mindste Folketinget? Det er uværdigt, at statsministeren lurepasser og gerne rejser rundt i Europa for at drøfte EUs fremtid med EUs statsledere og de ikke-folkevalgte kommissærer mv., men ikke vil tage debatten med sit eget lands Folketing.

I Bruxelles ved man godt, at jorden brænder under projektet. Derfor forskanser man sig stadig mere desperat bag tykke mure, skudsikre ruder og det obligatoriske pigtrådshegn, der omkranser topmøderne, når EU mødes for at udvikle »fredens projekt«. Her kan man ignorere den folkelige modstand. EUs kommissærer har netop for 18. gang i træk fået underkendt sit gigantiske budget af EUs egne revisorer. Svindlen er enorm. Alligevel lykkes det at trække endnu flere penge ud af de 27 medlemslandene i de kommende år. For EUs kommissærer er jo ikke valgt. De skal ikke stilles til regnskab.

I Sydeuropa er det åbenlyst, at forsøget med en fælles valuta er ved at kuldsejle. Hvad vi andre sagde allerede for 12 år siden, bliver nu klart for enhver. Lande med en fælles valuta kan ikke have uens finanspolitik.

Vi håber, måske naivt, i dag at få bare lidt af en forklaring fra statsministeren på, hvor hun i grunden mener, EU skal bevæge sig hen? Og om hvordan hun ser Danmark placeret i hele maskineriet. Helle Thorning-Schmidt har sagt, at hun ser et EU i flere hastigheder - var det blot paradesnak for at berolige danske skeptikere, eller mener hun det? Og hvor stiller det Danmark?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.