Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

The Killing

Mikkel Vedby Rasmussen: Lørdag havde BBC4 premier på the Killing, som sagaerne om Sarah Lunds sweatere hedder på engelsk.

Mikkel Vedby Rasmussen, Professor MSO, Institut for Statskundskab, KU
Mikkel Vedby Rasmussen, Professor MSO, Institut for Statskundskab, KU

Besøger man Storbritannien, er det ikke længere fodboldspillere, som ens nationalitet associerer til på pubben, men mørke og stemningsfulde TV-serier. At det så kan tage lidt tid at forstå, hvad pokker en englænder mener, når hun prøver at sige Borgen er en anden sag. Det er en opmærksomhed, som vi danskere gerne vil have. Vi har i årevis overbevist os selv om, at civilisatorisk stade er omvendt proportionalt med befolkningstal.

Efterhånden som vores økonomi er at betragte som drikkepenge i Shanghai, kan vi bevise vores civilisation ved hjælp af kultur. Derfor er det venligt af Zeuthen, undskyld Mærsk, at bygge en opera, som ingen kan undgå at få øje på. Vi er ingenlunde for lille et sprogområde til at have en ballet. At flere danske seere har set Forbrydelsen, end briter har set the Killing, bliver mindre vigtigt, når Charles og Camilla aflægger optagelserne et besøg og får en sweater af Sofie Gråbøl.

Ved afslutningen af Anden Verdenskrig skrev den indflydelsesrige britiske journalist E.H. Carr, at krigen havde bevist, hvor urentable små lande var. Han forudså en efterkrigstid, hvor de store lande ville administrere de omgivende små. Carr mente, at Storbritannien passende kunne overtage Holland og Skandinavien. Dansk politik siden Murens fald har været en side ud af Carrs bog, og han vil nikke sigende i sin himmel ved nyheden om, at den danske statsminister er engelsk gift.

Vi har fulgt briterne i krig i Irak og Afghanistan, og selvom de udviste udpræget mangel på evne til at lede de operationer, har forsvarsministeren for nylig underskrevet en samarbejdsaftale med sin britiske kollega, der bekræfter Danmarks stilling som militær underleverandør til Storbritannien. Siden de fleste danskere efterhånden betragter EUROen som en økonomisk selvmordspagt, er Storbritannien stadig den mest relevante økonomiske og politiske partner for Danmark i Europa.

Briterne vil gerne underholdes af Sarah Lund og det kriseramte britiske forsvar kan godt bruge en hånd, men hvad får Danmark ud af det bortset fra opmærksomhed? Måske skulle vi finde ud af det. For det er ikke kun Zeuthen, som overvejer at flytte firmaet til Asien. Det, Storbritannien og Danmark har til fælles er, at vi er handelsnationer med et globalt udsyn, der ikke deles af vores naboer. Efterhånden som Europa går i stå i budgetunderskud og tåregas er vores fremtid hinsides Suez. Der kan briterne hjælpe os. Hvis det hjælper, kan vi tage en sweater på.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.