Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Terror er et angreb på seksuelle rettigheder

Der går desværre en lige linje fra lovforslaget om dødsstraf for homoseksualitet i Uganda til skyderierne i Orlando.

Bjarke Oxlund.
Bjarke Oxlund.

I Danmark er vi ikke vant til at tænke på seksuelle rettigheder som et spørgsmål om liv og død. Men lørdag nat i Orlando mindede os om, at seksuelle rettigheder handler om netop det. Natten mindede os om, hvorfor seksuelle rettigheder bør være en fundamental del af menneskerettighederne.

Angreb på natklubben Pulse i Orlando, Florida, hvor 50 blev dræbt og lidt flere såret, er ikke bare rystende og tragisk. Den forekommer også helt og aldeles meningsløs. Men den forfærdelige sandhed er, at den brutale nedslagtning af seksuelle minoriteter så langt fra er tilfældig eller meningsløs. Uanset hvilke grupperinger, der måtte stå bag, er Omar Mateens gerninger fodret af en bestemt holdning og mening. En holdning til, at mennesker ikke har ret til selv at bestemme over deres egen krop eller til at vælge, hvem de vil være kærester med. En mening, der i sin mest groteske og radikaliserede form kan anspore til massedrab på medmennesker.

Det var derfor hverken tilfældigt eller meningsløst, da 50 mennesker natten mellem lørdag og søndag mistede livet på Pulse. Det gjorde de, fordi de faldt uden for en norm, som forskellige grupper af religiøse og ideologiske fanatikere har knæsat som en forudsætning for at blive regnet for menneske. I Danmark er vi ikke så vant til at tænke på seksuelle rettigheder som et spørgsmål om liv og død. Med Danmarks status som foregangsland på området for homoseksuelle rettigheder, siden det registrerede partnerskab blev indført i 1989, er vi på mange måder begyndt at tage seksuelle rettigheder for givet.

Imidlertid ved vi fra Putins Rusland i Øst til Musevenis Uganda i Syd, at seksuel orientering i stigende omfang gøres til genstand for kriminalisering, diskrimination og forfølgelse. Der går desværre en lige linje fra lovforslaget om dødsstraf for homoseksualitet i Uganda til skyderierne i Orlando. Når homoseksuelle ikke regnes for mennesker, bliver det legitimt at foreslå, at homoseksuelle skal henrettes, ligesom det bliver vigtigt at dræbe homoseksuelle, hvis man er af den overbevisning. Ethvert forsøg på folkedrab udgår fra denne fundamentale umenneskeliggørelse af andre.

Det er lige præcis derfor, at vi i Sex & Samfund regner seksuelle rettigheder for en helt fundamental del af det internationale menneskerettighedskompleks. Vi tror helt og fuld på den enkeltes ret til at bestemme over egen krop og til selv at vælge partner uden diskrimination og forfølgelse. Men denne ret er ikke anerkendt i det internationale system, hvor lande fra især Mellemøsten, Afrika, og Østeuropa med opbakning fra både islamiske og kristne institutioner forsøger at modvirke ethvert tiltag til anerkendelsen af seksuelle rettigheder forstået som retten til at vælge selv. Lørdag nat mindede os om, at denne ret reelt er et spørgsmål om liv og død.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.