Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

T-shirt eller habit, magt på nye måder

Ulla Tofte: Dansk industri, dansk kulturliv, danske lærere….Danske Bank – alle er de så småt ved at finde ud af, at verden forandrer sig. Uffe Elbæks afgang som minister i onsdags affødte et lettelsens suk flere steder.

Ulla Tofte, historiker, direktør for Golden Days
Ulla Tofte, historiker, direktør for Golden Days

Mens kulturens establishment fra starten mødte kaospiloten med overbærende skepsis, forpassede dens enfant terrible – i skikkelse af blandt andre Knud Romer – aldrig en chance for komplet latterliggørelse af ministeren. Dog var både tilhængere og modstandere af Elbæk enige om én ting: nemlig at manden repræsenterede noget nyt. Noget irriterende nyt. Var det den forvaskede t-shirt? Eller den bløde retorik?

Nej, Elbæk var som minister bare en lidt mere velpoleret udgave af aktivisterne i Occupy Wall Street og samtidig en mere rå udgave af Julian Assange. På hver sin måde repræsentanter for en verden i forandring. En forandring, der flytter magten fra institutioner til relationer - fra årsværk til netværk. En forandring, der er i fuld gang med at opløse den lim - institutionerne - der hidtil har bundet individerne sammen i et fællesskab.

Fagforeninger, banker, kulturinstitutioner har dannet ramme om arbejdsmarked, kapital og samfund igennem generationer. Nu er de i gang med at miste førstefødselsretten. De kvikke har for længst opdaget, at noget er på vej og er i fuld gang med at ændre organisationerne indefra - og dermed forholdet til kunder og stakeholders - godt hjulpet på vej af ny ledelseslitteratur som Bøtter og Kolinds Unboss, Tapscotts Wikinomics og senest Andersons Makers - New Industrial Revolution. De, der er lidt langsommere i optrækket, holder sig for ørene og håber, at det hele går væk.

Elbæks ministertid vil i det lys blive betragtet som en politisk parentes - en momental nedsmeltning af eksisterende værdier, der hurtigst muligt skal re-etableres. Og Anders Bondo håber nok i sit stille sind, at Antorini kan rode sig ud i en lignende skandale, så Danmarks Lærerforening hurtigt genvinder sin status som en uimodsigelig magtfaktor i dansk undervisningspolitik. Danske Bank - ja, de lukker vel øjnene og drømmer om et voldsomt hacker-angreb, der vil udslette de sociale medier og genetablere den gamle verdensorden, hvor positiv omtale var noget man kunne betale sig fra og ikke noget, man skulle gøre sig fortjent til.

Danmark er endnu ikke helt klar til ministre og ledere, der er mere optaget af vildtvoksende netværk end klare magtstrukturer. Men de kommer. Og som Loke kan de være svære at genkende - nogle er iført forvasket t-shirt, andre er i Savile Row-habit.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.