Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

Sverigesdemokrater i problemer

Lars Hovbakke Sørensen: Så er Sverige igen på den anden ende på grund af partiet Sverigedemokraterna. Det gik ellers lige så godt for det indvandrerkritiske parti, som mange svenskere – og ikke mindst flertallet af politikere fra de øvrige partier - altid har set skævt til, men som på det seneste har kunnet mønstre stor fremgang i meningsmålingerne.

Lars Hovbakke Sørensen, Ekstern lektor, ph.d., Københavns Universitet
Lars Hovbakke Sørensen, Ekstern lektor, ph.d., Københavns Universitet

Men nu er Sverigedemokraterna efter alt at dømme ved at sætte en del af deres nyvundne fremgang over styr igen. Det sker efter, at flere offentliggjorte videoklip har vist tre af partiets politikere, heraf to fremtrædende medlemmer af partiets riksdagsgruppe, komme med racistiske og sexistiske udtalelser samt bevæbne sig med jernrør i forbindelse med en konfrontation med en fuld mand under en våd natlig bytur.

De to riksdagsmedlemmer har nu afgivet alle deres ordførerskaber og øvrige betydende politiske poster (undtagen selve deres medlemskab af Riksdagen), og partiets unge formand Jimmie Åkesson, som for nylig lancerede en »nul-tolerance-politik« i forhold til netop racistiske synspunkter, forsøger i disse uger desperat at rydde op i partiet.

Men han er på en vanskelig opgave. Ifølge en netop offentliggjort meningsmåling har sagen svækket mange svenskeres tillid til både partiet og partilederen. Selv om det netop er ham, der i de seneste år har stået i spidsen for arbejdet med at forsøge at gøre partiet lidt mere moderat og dermed mere »stuerent« i svenskernes øjne.

Men hvorfor går det hele tiden så meget op og ned for Sverigedemokraterna, i modsætning til for eksempel Dansk Folkeparti, som i mange år har haft stor og stabil tilslutning herhjemme? En meget væsentlig del af forklaringen er, at Sverigedemokraternaikke har nogen lang historie med i bagagen. Da Dansk Folkeparti så dagens lys i 1995, kunne det forholde sig til erfaringerne fra Fremskridtspartiet (dannet i 1973). De negative erfaringer med nogle af Fremskridtspartiets medlemmers ekstremistiske synspunkterfik lige fra begyndelsen DF’s ledelse til at slå hårdt ned på den slags holdninger. Sverigedemokraternas øverste ledelse har derimod aldrig nået at få udraderet de ekstremistiske synspunkter, som tilsyneladende stadig trives blandt visse af dets fremtrædende riksdagsgruppemedlemmer.

Men hvorfor bliver Sverigedemokraterna så overhovedet alligevel ved med at gå frem ind imellem? Hovedårsagen er, at de af de svenske vælgere, som det ligger meget på sinde at få begrænset indvandringen til Sverige, så at sige »ikke har andre steder at gå hen«. Sverige har ikke et indvandrerkritisk parti som Dansk Folkeparti, men uden landsbytosser og ekstremister på fremtrædende poster.

I Sverige er der stadig ingen af de gamle politiske partier, der for alvor ønsker at diskutere antallet af indvandrere, der kommer til landet. De svenske partier har i modsætning til de fleste danske – fra SF til DF – endnu ikke taget hul på denne diskussion.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.