Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

Supervalg år i Europa

Lars Hovbakke Sørensen: Om ti dage går indbyggerne i Niedersachsen til valgurnerne. Det er det sidste tyske delstatsvalg inden forbundsdagsvalget i september, og valget kan dermed give en vigtig sidste strømpil for, hvordan det landsdækkende valg vil falde ud.

Lars Hovbakke Sørensen, Ekstern lektor, ph.d., Københavns Universitet
Lars Hovbakke Sørensen, Ekstern lektor, ph.d., Københavns Universitet

Samtidig kan det give os en fornemmelse af, hvordan de europæiske vælgere mere generelt reagerer på de seneste måneders økonomiske krise og dramatiske politiske udvikling i Europa.

Ligesom amerikanerne omtaler den dag, hvor en stor del af staterne går til valg samtidig, som »supertirsdag«, kan man i Europa tale om 2013 som et »supervalgår«. Mange af vore nærmeste nabolande og af de store gamle demokratier i Vesteuropa samt en del af de lande, der betyder rigtig meget for dansk og europæisk økonomi, plus politisk ret ustabile lande i Østeuropa, går til valg i år.

Valgene vil derfor få stor økonomisk og politisk betydning, både for Danmark og det øvrige Europa. Udfaldene af de europæiske parlamentsvalg i »Supervalgåret 2013« vil også være interessante, fordi de giver et fingerpeg om, hvor Europa og dets befolkninger helt generelt er ved at bevæge sig hen politisk i disse år. Vil de nationalistiske og EU-skeptiske partier vinde, så EU-samarbejdet efterhånden vil gå fra hinanden? Eller vil pro-EU-partierne endnu en gang kunne hive en valgsejr i land og redde det europæiske samarbejde, som vi kender det? Vil de konservative og liberale kræfter, som ønsker at fortsætte en stram økonomisk politik for at bekæmpe krisen, løbe af med sejren? Eller vil de europæiske vælgere begynde i højere grad igen at stemme de socialdemokratiske og socialistiske partier til magten?

Alt dette vil vi få svar på i løbet af det kommende år. Om godt en uge skal der som nævnt være valg i Niedersachsen, hvor Angela Merkels kristelige demokrater i CDU og den liberale koalitionspartner FDP længe har stået til at tabe til Socialdemokraterne og De Grønne, men hvor CDU i løbet af de seneste par måneder af en række forskellige grunde er begyndt at hale ind, så vi måske kommer til at stå over for en sand valggyser 20. januar.

I slutningen af februar skal der være parlamentsvalg i Italien, hvor det politiske kaos (som sædvanlig) hersker, så næsten alt kan ske. Senere på året følger så parlamentsvalgene i bl.a. to af vore nordiske nabolande, Island og Norge, hhv. et af de lande i Nordeuropa, som har været hårdest ramt af krisen, og et af de lande, hvor krisen har kunnet mærkes mindst. Begge steder står de borgerlige partier ifølge de aktuelle meningsmålinger til en opsigtsvækkende jordskredssejr.

Og til sommer og i det tidlige efterår skal der være parlamentsvalg i både Tyskland og i to af de fattigste østeuropæiske lande, Albanien og Bulgarien.

»Supervalgåret« 2013 vil således vise, hvorvidt de politiske forskelle mellem øst og vest og mellem nord og syd er voksende eller aftagende. Hvor vidt Europa går splittet eller samlet ind fremtiden.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.