Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kommentar

Sundhedsministeren må løse sædbankkrisen

Simon Dyhr og anonym sæddonor: Den nye lov, som sundhedsministeren er ansvarlig for, rammer negativt over hele linjen. Udover bundlinjen for branchen handler dette også om mennesker. Om de mange barnløse par.

Den nye lov rammer sædbanker og er et ærgerligt tilbageskridt. Mange danske mænd har nedsat sædkvalitet og man skal også tænke på, at sæd er en eksportvare. Arkivfoto: Scanpix
Den nye lov rammer sædbanker og er et ærgerligt tilbageskridt. Mange danske mænd har nedsat sædkvalitet og man skal også tænke på, at sæd er en eksportvare. Arkivfoto: Scanpix

Det er ikke kun i den finansielle sektor at der råbes krise. Nu synes der også at være en sædbankkrise, som det kunne læses på B.dk under overskriften »Sædbank lukker for sæd til Danmark«. En krise der burde tages alvorligt. Tilsyneladende er der larmende tavshed fra sundhedsministeren. Dette er kritisk og ministeren burde løse sædbankkrisen. Ikke kun for sædbankernes skyld. Men i højere grad for de mange barnløse pars skyld og for Danmarks skyld.

Jeg er selv (anonym) sæddonor i sædbanken Cryos. I hvert fald anonym over for recipienten. Dette har jeg valgt at gøre for bl.a. at påtage mig et samfundsansvar for at bidrage til, at samfundet kan opretholde sin re-produktivitet. Men ikke mindst også velvidende, at titusinder af par er barnløse og søger efter lykken. En familie hvor forældre elsker og opdrager deres barn uafhængig af donoren. Politikerne og samfundet prøver på næsten samtlige fronter at opfordre dets borgere til at løfte et samfundsansvar. Bliv organdonor, bliv bloddonor. Men med den nye lov om kunstig befrugtning, og dertilhørende to bekendtgørelser og en vejledning, er der for det første tale om et tilbageskridt som er bekymrende og som kan få triste samfundskonsekvenser. Og for det andet er der tale om sjusket, uigennemsigtig lovgivning og dårlig regeringsførelse på området. Lad mig starte med det sidste først.

Af en eller anden uforklarlig årsag er vævscentre, altså sædbankerne, nu også omfattet af den nye lov og dens totalt rodede og uklare bekendtgørelse. En del af begrundelsen for at verdens største sædbank, danske Cryos, nu har valgt ikke at levere sæd til Danmark mere, er den nye maksgrænse som pålægger sædbanken, at der ikke fødes over 12 børn med den samme donor. Her inkluderes også udenlandske par, der kommer til Danmark for inseminering.

Men dette lovkrav er forståeligt nok umuligt at overholde. Som Cryos-direktør Ole Schou udtalte til B.dk 2. januar 2013 »Det vil svare til at bede Lundbeck om at sørge for, at læger ikke ordinerer for meget medicin. Eller at bede Carlsberg om at sørge for, at unge ikke drikker for meget øl«. At sædbankerne ikke kan leve op til denne nye opstramning, burde umiddelbart være lysende klart for politikerne, men det synes ikke at være tilfældet.

Hele forløbet omkring denne lovændring synes også at være genstand for decideret lovsjusk og ringe regeringsførelse fra sundhedsministerens side. I udgangspunktet har ministeriet og sundhedsstyrelsen implementeret det gældende EU-vævsdirektiv fra 2004 med fejlfortolkninger i dansk praksis. Derudover er der også væsentlige bestemmelser om kompensation for sæd og æg, hvor den forældede sundhedslovs § 286 ikke er i trit med det gældende EU-direktiv. Endvidere er mængden af love, bekendtgørelser, direktiver, notater, vejledninger osv. (mindst 25 i alt) også blevet alt for uoverskuelig for branchen at forstå. Så bare lovkomplekset i sig selv dræber muligheden for god forretningsførelse fra vævscentrene. Dette harmonerer ikke med regeringens målsætning om afbureaukratisering og regelforenklinger.

Når det kommer til god regeringsførelse gennem inddragelse af eksperter og de berørte parter af loven, har ministeriet forladt dette mål. Cryos, som har mange års erfaring og ekspertise indenfor området, har sendt yderst omfattende, saglige og konstruktive høringssvar til både vejledningen og bekendtgørelsen til sundhedsstyrelsen. Men de har som berørte parter i lovgivningen ikke fået svar fra styrelsen eller ministeriet. Og hvad der er endnu mere hovedrystende er, at deres mange bemærkninger og anbefalinger ikke er inkluderet i lovprocessen. Dette er tydeligvis eksempel på ringe regeringsførelse.

Hele denne sag synes at være et ærgerligt tilbageskridt. For Danmark er sammen med USA de førende indenfor dette marked. Eksport af sæd er en ubestridt handelssucces og har ledet til øget viden på området. Den nye lov er altså beviset på, at lovgivning udhuler et nuværende eksporteventyr.

Vi ved, at danske mænds forplantningsevne er dårlig. Mindre end hver fjerde danske mand har en optimal sædkvalitet. Denne tendens vil stige i fremtiden.

Vi ved, at 10-15 procent af alle par er ufrivilligt barnløse. Dette kan skyldes manden såvel som kvinden. Vi ved at Danmark kommer til at have demografiske udfordringer i fremtiden. Derfor synes denne nye lov og ministeriet og styrelsens arbejde at være kontraproduktivt og hæmmende for udviklingen inden for området.

Loven, som sundhedsministeren er ansvarlig for, rammer derfor negativt over hele linjen. Udover bundlinjen for branchen handler dette også om mennesker. Om de mange barnløse par. Om muligheden for at stifte familie. Og muligheden for at sikrer og påskønne danske mænd, der frivilligt melder sig som sæddonor.

Med hele dennemisere taget i betragtning synes det kun rimeligt med en opfordring til sundhedsminister Astrid Krag (SF) om at komme på banen og leve op til sit ministeransvar og løse sædbankkrisen.

Kære Astrid Krag, følg Cryos’ anbefaling til sundhedsstyrelsen og gennemfør en gennemgribende sanering af reglerne.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.