Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

SU-reform nu

Der er brug for, at der hurtigt kommer gang i forhandlingerne om den fremtidige uddannelsesstøtte, både af hensyn til den langsigtede holdbarhed af den økonomiske politik og de studerende.

Statsministeren var prisværdig klar i sin nytårstale om, at unge skal komme hurtigere igennem uddannelsessystemet, så det vil være helt uforklarligt at lade stå til ved at lade politiske realitetsforhandlinger trække i langdrag. Først som sidst kan regeringen dog lige så godt ruste sig til, at den vil opleve en genopførelse af løftebrudsdiskussionen, når den vil reformere SUen. Alle de organiserede særinteresser, der lukker ørerne for nødvendigheden af SU-reformer, vil larme. Men i virkeligheden er der brug for det modsatte. Der er grund til at rose regeringen for, at den tør gå i gang med reformerne, selvom stærke kræfter vil skrige løftebrud.

Naturligvis kan studiestøtten indrettes anderledes, så forsinkelsesperioder i uddannelsessystemet kommer ned. En række af instrumenterne er velkendte, og ifølge dagbladet Politikens oplysninger foreligger der en række forskellige modeller, som tilsammen vil kunne bidrage til de 2 mia. kr., regeringen agter at finde. Den daværende VK-regering havde egentlig fundet politisk flertal for ændringer, men de nuværende regeringspartier ville ikke være med, så i respekt for, at der er en politisk forligskreds, som skal stå bag SU-ændringer, blev det udskudt til efter et valg. Den parlamentariske situation er heldigvis således, at de borgerlige partier må forventes at ville medvirke positivt til at finde besparelser. Blandt de forslag, der kan overvejes, er at ændre på det ekstra studieår, hvor man kan få SU, ligesom der kan ses på belønningsmekanismer og støtten til hjemmeboende.

Den uløste SU-sag vil tillige udgøre et væsentligt bidrag til at realisere regeringens 2020-plan. Thorning-regeringens selvstændige bidrag har hidtil været begrænsede. Skattereformen yder et bidrag til den langsigtede økonomiske holdbarhed. Reformerne på efterløn og dagpenge var VKs opfindelse, men ved at regeringen holder fast i reformer og ved at varsle, at de skal videreføres og udvikles, sendes der et godt og politisk modigt signal. Helt overordnet forholder det sig nemlig således, at hvis Danmark ikke fortsætter reformerne, forspilder vi chancen til at være fuldstændig klare til at høste udbyttet af det opsving, eksperterne forventer vil komme senest om et par år. Hvis vi har veluddannet, parat arbejdskraft, der er mobil og innovativ, kan vi opleve et virkeligt boom.

Sammenhængen er den helt enkle, som både den nuværende og den tidligere VK-regering har erkendt, nemlig at et øget arbejdsudbud medfører en øget beskæftigelse. Det kan være svært for nogle at forstå, men om få år vil vi atter stå i de samme mangelsituationer, som kendetegnede dansk økonomi før krisen. Det er ikke nemt, det er tillige ganske upopulært at sige det, men hvis det danske samfund skal have nogen som helst chance for at blive en succesfuld spiller i globaliseringen, så er det ikke for tidligt, at vi kommer i gang. SU og uddannelse skal målrettes, så det bliver et aktiv for Danmark i globaliseringen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.