Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Storskalalov og Venstres dobbeltmoral

Finn Sørensen: I Berlingske 24. november skælder Venstres Ellen Trane Nørby ud på den danske regerings dobbeltmoral i forbindelse med den grønlandske ’storskalalov’, der vil tillade social dumping i Grønland ved hjælp af kinesiske arbejdere.

Finn Sørensen, Grønlandsordfører (EL)
Finn Sørensen, Grønlandsordfører (EL)

Ellen Trane Nørby hæfter sig ved, at den danske regering ikke har givet udtryk for nogen bekymring i den anledning, samtidig med at regeringen har støttet 3Fs ret til at konflikte for at undgå social dumping på Restaurant Vejlegården

Jeg deler Ellen Trane Nørbys kritik af regeringen på det punkt. Jeg har forgæves forsøgt at få en garanti fra justitsminister Morten Bødskov om, at han ikke vil tillade en lempelse af dansk udlændingelovgivning, som gør det muligt at importere udenlandske arbejdere til Grønland på dumpinglønninger.

Enhedslisten har meldt klart ud fra start: Vi stemmer imod en lempelse af den danske udlændingelov, hvis det medfører, at udenlandske arbejdere kan arbejde på dumpinglønninger i Grønland, uden at de grønlandske fagforeninger har nogen mulighed for at gøre noget ved det - og det vil helt klart være tilfældet, hvis forslaget til ’storskalalov’ gennemføres som fremlagt.

Men spørgsmålet er: Hvor har vi Venstre i den sag? Det undgår Ellen Trane Nørby omhyggeligt at forholde sig til. Det er måske fordi Ellen Trane Nørby vil bruge en sådan lempelse af udlændingeloven til at vinde opbakning til sit eget og Dansk Folkepartis forslag om en begrænsning af konfliktretten i Danmark, der vil medføre nøjagtigt det samme, som de grønlandske fagforeninger bliver stillet over for med det fremsatte forslag til ’storskalalov’. Konsekvensen vil være, at polske og andre østeuropæiske virksomheder skal have lov til at medbringe østeuropæiske arbejdere på hjemlandets overenskomster og aftaler, uden at danske fagforeninger har nogle muligheder for at forhindre dette gennem fri forhandling og lovlige kampskridt.

Til vore venner i Grønland vil jeg sige: Det er jeres ret at forvalte råstofferne; den ret skal ikke antastes. Men i jeres forståelige iver efter at skaffe økonomisk grundlag for sociale fremskridt og og selvstændighed har I også en pligt til, sammen med os andre, at værne om fagforeningernes frie forhandlingsret, og de internationale konventioner, der sikrer denne. Det har taget generationer at opnå denne internationale anerkendelse af fagforeningernes rettigheder. Det tager ikke så lang tid at rulle det hele tilbage. I burde måske også se på erfaringerne med den danske DIS-lov, som ’storskalaloven’ er en kopi af. Som sømændenes formand Henrik Berlau har påpeget, er der stort set ingen danske sømænd tilbage på de skibe, der er indregistreret i DIS, og løn og arbejdsvilkår er blevet presset helt i bund.

Det forlyder, at der er et ændringsforslag til storskalaloven på vej fra det grønlandske erhvervsudvalg. Jeg håber virkelig, der bliver lyttet til vores og mange andres bekymringer, herunder den kritik som er kommet fra den grønlandske fagforening SiK.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.