Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Stop støtte til USAs drone-terror

Catherine Gilfedder: Nogle af Danmarks største pensionsfonde investerer i firmaer, der fremstiller dele, som bruges i droner udstyret med våben. Dermed melder spørgsmålet sig: Skal danske pensionsfonde bidrage til det amerikanske dronefelttog?

ARKIVFOTO.
ARKIVFOTO.

Predator- og Reaper-droner svæver døgnet rundt, syv dage om ugen, over hovedet på civilbefolkninger og udgør en konstant trussel om udslettelse ovenfra. De bliver af USA brugt uden for krigszoner i et hemmeligt program, som krænker international lov. Siden 2004 er over 3.300 mennesker blevet dræbt af disse droner i Pakistan alene. Endnu værre er det, at samfundsstrukturen opløses, fordi ingen ved, hvordan man kan føle sig sikker.

Imens har danske pensionsfonde, som erklærer, at de investerer i overensstemmelse med etiske principper, sagt, at de »er klar over. at brugen af deres penge kan være problematisk efter internationale normer«, at de vil »revidere« deres investeringer i disse firmaer eller »drøfte, om det skal fortsætte«. Andre siger, de »rådfører« sig med udenrigs- og forsvarsministerier eller med eksterne rådgivere, som de kan forlade sig på, hvad angår etisk vejledning.

I en rapport for nylig fra Stanford og New York University blev de ødelæggende følger, den døgnlange tilstedeværelse af droner i Nordwaziristan har for på den lokale befolkning, belyst. Den fortæller om befolkninger, som lever under en dødstrussel. Børn er bange for at forlade deres hjem, fordi skoler er blevet angrebet, folk deltager ikke i begravelser, fordi de er bange for at opholde sig i større forsamlinger, og nødhjælpsarbejdere tøver på grund af den amerikanske politik med endnu et angreb mod samme mål med hurtigt at yde hjælp til ofre. Hyppigheden af mentale sygdomme, angst og depressioner er voldsomt øget.

USA erklærer, at droner kun angriber »militante«. Hvad regeringen mangler at erkende er imidlertid, at den definerer militante som alle mænd i den militærpligtige alder, typisk mellem 18 og 65 år. Det er intet under, at FN for nylig meddelte, at det vil indlede en undersøgelse af drone­programmet.

Måske overvejer danske fondsbestyrere at trække kapital ud. I betragtning af de katastrofale følger af det amerikanske droneprogram bør de gøre det. Men det vil forfærde os, hvis deres omhyggeligt udarbejdede pressemeddelelser, som lover undersøgelser, overvejelser, hensyn og eftertanke, bliver et påskud for manglende handling. Danske fonde bør ikke yde støtte til et program, som terroriserer hele befolkninger.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.