Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Stop for hadforbrydelser

Klaus Mygind: Had fortsætter over generationer. Børn overtager det ubevidst fra deres forældre. Had er som regel opstået af krig, undertrykkelse og racisme. Derfor er det en opgave i de københavnske skoler at stoppe had, så alle børn uanset religion, etnicitet mm. oplever, at de er velkomne og respekterede.

I min familie fyldte 2. Verdenskrig, kampen mod nazismen og jødeudryddelserne utrolig meget. Min morfar var modstandsmand, men ingen i familien døde eller måtte flygte. Alligevel var det sådan, at 20 år efter krigen ville mine bedsteforældre ikke have, at jeg holdt med tyske fodboldhold. Hadet overføres på mange måder, og børn kan have et stærkt had, når deres familier er flygtet fra krig, og når familiemedlemmer er døde.

I de københavnske skoler findes verdens konflikter, og hadet titter frem. Det skal man arbejde bevidst med på skolen. Det løses ikke gennem ensidig fokus på nultolerance – hvor det barn, der ikke respekterer den anden, smides ud, selvom det i enkelttilfælde kan være nødvendigt.

I min tid som skoleleder på Blågård Skole har jeg ikke haft situationer med mobning af jødiske børn, men mange elever med minoritetsbaggrund havde oplevet, at de og deres familier ikke blev respekteret, at de blev vurderet ud fra fordomme og racisme. Jeg har også oplevet elever give udtryk for helt uacceptable og stereotype forestillinger om jøder og kristne. Det var derfor nødvendigt, at skolen meget tydeligt markerede, at skolen var racismefrit område. Vi brugte udtrykket: Vi vinker racismen farvel. Vi havde dialog om forskellige religioner, hvor repræsentanter for jødedom, kristendom og islam underviste sammen. Vi havde koncerter med Middle East Peace Orchestra, der består af musikere med jødisk og islamisk baggrund. Vi havde et kor, der spillede mellemøstlig musik, hvor lærerne var jødiske musikere. Her deltog elever fra Carolineskolen (den jødiske skole i København), Rådmandsgade Skole og Blågård Skole. Desværre stoppede det sidste år, da pengene slap op.

Jeg har over årene haft samtaler med forældre af jødisk baggrund om valg af skole. Desværre valgte de Carolineskolen i stedet for Blågård Skole på trods af, at jeg garanterede, at skolen ikke tolererede religiøs eller anden diskrimination på.

Nu har Karen Jespersen meldt sig ind i debatten i Berlingske 7. februar. Fint – jeg håber, at hun vil være med til at gøre en indsats for at få stoppet hadefulde handlinger i det hele taget.

I dag kl. 16-18 afholdes en høring på Københavns Rådhus om forholdene for jødiske borgere i København på initiativ af Rasmus Jarlov (K). Et godt initiativ, der forhåbentlig vil være med til at stoppe alle former for hadforbrydelser i København.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.