Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

Støjbergs sans for at få os til at grine og græde

»Det befriende ved Inger Støjberg er, at hun taler lige ud af posen.«

Inger Støjberg. Arkivfoto: Scanpix
Inger Støjberg. Arkivfoto: Scanpix

Inger Støjberg har en særlig evne, som nogle elsker, og andre elsker at hade. Så kort kan det siges. Uanset om det handler om at angive udenlandsk udseende personer i pizzeriaets baglokale, om en kage til at fejre udlændinge- stramninger eller om støjende indvandrerdrenge i biografen, så deler integrationsministeren vandene. Sådan må det være med politikere, som har noget på hjerte i kontroversielle sager. Og det har Inger Støjberg. Problemet for hende er dog, at hendes facon ofte kommer til at skygge for budskabet og den debat, som egentlig var udgangspunktet.

I denne uge opfordrede integrationsministeren danskerne til at holde øje med illegale indvandrere og melde dem til politiet. Hvis man for eksempel er på pizzeria og oplever noget underligt i baglokalet »fordi der går mange rundt og ikke taler dansk overhovedet«, så kan man kontakte myndighederne. For det er en utopi at tro, at politiet kan komme i hvert et baglokale i Danmark, siger Inger Støjberg. Det fik debatten om stikkeri og ministerens og myndighedernes flugt fra ansvaret til at fylde på de sociale medier. Ministeren blev nærmest rituelt lagt for had og tillagt en stribe motiver og hensigter uden belæg overhovedet. Og udgangspunktet – en seriøs debat om, hvad vi stiller op med de illegale indvandrere i Danmark – var for længst glemt.

Baggrunden for Støjbergs udtalelser var nemlig, at TV 2 kunne fortælle, at antallet af illegale indvandrere er stigende, og at 1.348 sidste år blev sigtet for at opholde sig illegalt i Danmark, hvilket er det højeste antal nogensinde og kun den øverste top af isbjerget.

De, der lever i Danmark uden lovligt opholdsgrundlag, ernærer sig oftest ved småjobs, stærkt underbetalt sort arbejde, småtyverier, indsamling af flasker og den slags. De bor stuvet sammen på værelser, i små lejligheder eller på gaden og håber på ikke at blive opdaget af politiet. Der eksisterer naturligvis en hel pallet af initiativer, som man kan tage i brug for at opdage og udvise flere illegale indvandrere både i forhold til dem, der huser dem, beskæftiger dem til en ussel løn og i forhold til de offentlige myndigheder, som møder dem.

At bede almindelige pizzakøbere om at fungere som mere eller mindre kvalificerede angivere er både ubehageligt og meget lidt effektivt.

Da Inger Støjberg for nylig postede et billede på Facebook af en kage for at fejre udlændingestramning nummer 50, var det en nyhed, der ikke bare blev et viralt hit, men som så ofte før hurtigt nåede de udenlandske medier. De vante positioner for og imod Inger Støjberg stjal scenen fra budskabet om en succesrig politik, som har medvirket til at nedbringe antallet af asylansøgere til Danmark betragteligt.

Det befriende ved Inger Støjberg er, at hun taler lige ud af posen og aldrig forsøger at dække sig ind under en eller anden politisk korrekthed. Det betyder, at hendes politiske modstandere nogle gange ryger helt op i det røde felt, og at andre bliver stødt over generaliseringer og mangel på følsomhed over for mennesker i en udsat position. Men det modsatte ville være langt værre – at regeringens udlændingekurs var pakket så meget ind i ulden politikersnak, at svesken aldrig kom på disken.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.