Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Day & Dalsbæk

Stil betingelser for uddannelse

»Jeg kan lige se en nyuddannet læge hælde vand ud af ørerne for åben TV-skærm.«

Henrik Day Poulsen
Henrik Day Poulsen

Endnu en gang er historien om lægemangel i Udkants-Danmark blusset op. Man har i Thy lukket ned for akutte operationer, så hvis man får blindtarmsbetændelse eller brækker en arm, skal man transporteres langt for at blive behandlet. Også i djøf-verdenen er der mangel på medarbejdere i Udkants-Danmark. Da regeringen flyttede flere statslige institutioner til provinsen, f.eks. Hjørring, ville stort set ingen af de nuværende medarbejdere flytte med. Risikoen er, at kvaliteten af sagsbehandling bliver dårligere, hvis kernemedarbejdere ikke flytter med.

Der er ingen nem løsning på dette problem. Man kan tvinge læger og djøf’ere til at arbejde i Udkants-Danmark, men tvang giver utilfredse medarbejdere, der ikke præsterer optimalt.

Lægeuddannelsen er en meget populær uddannelse. Hvert år får flere hundrede håbefulde studenter et nej til optagelse på medicinstudiet og må »nøjes« med en anden, mindre populær og prestigefyldt uddannelse. Vi er lige midt i den tid på året, hvor man skal søge ind på de videregående uddannelser, og i slutningen af juli ved alle, om de kommer ind på deres drømmestudium, så diskussionen om, hvem der skal lukkes ind og under hvilke betingelser, er højaktuel.

Hvad nu hvis man gav nogle af de studerende, der i første omgang fik nej til en plads på medicinstudiet, en adgangsbillet alligevel, men på visse betingelser? Nemlig, at de i de første fem år efter kandidateksamen skulle arbejde i et nærmere specificeret geografisk område. Hvis de brød aftalen, skulle de betale omkostningerne for deres studium tilbage. For de har jo brudt en aftale, hvis betingelser var helt klare fra starten og gav dem en adgangsbillet til et studium, som de ellers ikke kunne komme ind på.

I det private erhvervsliv har det længe være en kendt måde at fastholde medarbejdere på. Min ægtefælle fik på sit tidligere arbejde betalt en uddannelse på CBS med den betingelse, at han skulle forblive i firmaet i fire år. Sagde han op inden da, skulle de 125.000 kroner tilbagebetales.

Skal man så udvide antallet af studiepladser på medicinstudiet eller flytte nogle pladser fra København til Aarhus, Aalborg og Syddansk Universitet? Sidstnævnte forslag kan være en særdeles god idé, idet et krav om at forblive i Jylland vil være mindre problematisk for en børnefamilie, der i forvejen bor der. Prisen er så, at der bliver færre studiepladser i København, men det må hovedstaden lære at leve med i solidaritetens navn. Studenter med høje karakterer vil stadig kunne vælge frit, så hvis man er super flittig, belønnes man fortsat med en studieplads i den by, man ønsker.

Den eneste risiko ved at indføre uddannelser med betingelser er, at der i det slappe Danmark altid vil være nogle, som vil foreslå, at man dispenserer fra reglen om fem års arbejde i et bestemt område. Jeg kan lige se en nyuddannet læge hælde vand ud af ørerne for åben TV-skærm. Men her må man stå fast og fastholde, at indgår man en aftale, skal aftalen overholdes. Vi kan ikke have områder af Danmark, hvor adgangen til en læge er meget ringe, men tvang over for læger er en dårlig løsning.

Uddannelse med betingelser er fair, frivillig og løser et stort samfundsproblem.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.