Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kommentaren

Stærkt brug for bedre uddannelse til reddere

Kenneth Lübcke: En ting er sikkert, niveauet blandt reddere skal hæves – også over sosu-niveau, som fortalerne for en sundhedsuddannelse ellers fremhæver som det niveau, uddannelsen skal ramme

»Vi kan ikke fortsætte som i dag, hvor redderen kommer ud fra skolen som ambulanceassistent uden selvstændige kompetencer,« mener Kenneth Lübcke fra Dansk Ambulance Råd.
»Vi kan ikke fortsætte som i dag, hvor redderen kommer ud fra skolen som ambulanceassistent uden selvstændige kompetencer,« mener Kenneth Lübcke fra Dansk Ambulance Råd.

Blandt reddere i Danmark er der et udbredt ønske om, at vi får en bedre uddannelse, end den vi har i dag. Vi ønsker en beskyttelse af vores fag – altså en reel autorisation – så det er Sundhedsstyrelsen, der kan tildele og fratage autorisationer.

Det skal ikke være op til den enkelte entreprenør, som vi kender det i dag. Det skal heller ikke være op til ganske få læger at fastlægge, hvilke kompetencer en ambulancebehandler og paramediciner bør have eller kunne uddannes til. Det bør i et land som Danmark kunne nationaliseres og ikke efter laveste fællesnævner. Vi bør se sagen ud fra et samfundsmæssigt og økonomisk fornuftigt niveau, og det er præcis det ærinde, vi fra Dansk Ambulance Råd er ude i.

I dag er redderuddannelsen en transportuddannelse, der er forankret i erhvervsskole-regi. Mange snakker om, at der skal den blive. Andre taler for at uddannelsen flyttes til sundhedsskolerne og bliver en sundhedsuddannelse.

Men en ting er sikkert, niveauet skal hæves – også over sosu-niveau, som fortalerne for en sundhedsuddannelse ellers fremhæver som det niveau, vi skal ramme.

Jeg har mine tvivl, om hvorvidt erhvervsskolerne kan honorere de højere krav og det niveau, som er bydende nødvendigt. Fra både tidligere og nuværende elever får vi meldinger om, at niveauet er meget lavt i forhold til elevernes skolemæssige baggrund. I dag er der jo en forholdsvis stor procentdel af landets redder-elever, der har en gymnasial baggrund. De har derfor en del af de almene fag på højere niveau end det, der undervises i på den nuværende uddannelse.

Ambulanceassistent-uddannelsen og ambulancebehandler-uddannelsen skal lægges sammen, så der kommer en behandler-uddannet redder ud fra skolen med en reel kompetence.

Vi kan ikke fortsætte som i dag, hvor redderen kommer ud fra skolen som ambulanceassistent uden selvstændige kompetencer. Vedkommende har reelt ikke nogen mulighed for videreuddannelse, med mindre der er et mandskabsflow hos den entreprenør, som den pågældende er ansat hos. Og med udsigt til udbudsrunder hvert femte år kan ambulanceassistenten blive fanget og risikere at stå udenfor ved nedskæringer, eller hvis en anden entreprenør overtager arbejdsopgaven.

Med en samlet uddannelse har den enkelte redder større mulighed for at vælge, og jeg mener, at der skal lægges en professionsbachelor ind, når nu redderen er i gang med uddannelsesforløbet, så assistent- og behandleruddannelsen samlet set bliver en professionsbachelor. Det vil også give langt flere muligheder fremover for den enkle redder med hensyn til merit på andre uddannelser.

Jeg mener klart, at paramedicineruddannelsen bør være en specialuddannelse, som vi kender det fra specialsygeplejerskeuddannelserne, for med en sådan model vil uddannelsestiden afspejle andre sundhedsuddannelser på specialniveau. I dag tager det op til otte år at blive paramediciner, og størstedelen af uddannelsesforløbet er praktisk erfaring. Med nytænkningen gives der ikke køb på tidshorisonten, men der tillægges mere teori i uddannelsen, og det vil klart være en fordel.

Med en omlægning af uddannelsen kommer dét at blive paramediciner dermed også til at modsvare andre længerevarende uddannelser, når der kigges på varighed.

Jeg oplever, at der fra flere sider opsættes en form for et skræmmebillede af, at en omlægning af uddannelserne vil bringe kommende elever/studerende på SU, og til det synes jeg, man må sige: »Ja, der jo en bagside ved alt, og videreudvikling og opkvalificering har en pris.«

Modsat kan man så sige, at udsigten til at kunne bevæge sig frit og videre i uddannelsessystemet – også efter endt assistentuddannelse – kun kan være en gevinst, og det er en mulighed, der ikke eksisterer i dag. Som det er i dag, skal redderen efter endt assistentuddannelse starte helt forfra, såfremt vedkommende ikke kan få job og måske derfor ønsker en anden sundhedsuddannelse. Vi ser jo i dag, at der f.eks. er tilgang til vores fag af uddannede sygeplejersker, som kan få merit, men meritten gælder ikke den anden vej.

Når vi er ved at se på uddannelsesmulighederne fra helikopterperspektiv, bør vi også fokusere på efter- og videreuddannelse for reddergruppen. Jeg mener, at vi bør stille større krav til relevante efter-/videreuddannelser. Kursustilbuddene skal udvikles, og her må vi sige, at kataloget på sundhedsskolerne byder på en meget bred vifte af tilbud, som vil kunne skræddersys til vores brug. Erhvervsskolerne har et lignende katalog, men det er svært at genkende den færdiguddannede ambulancebehandler/paramediciner her. Der hersker dog ingen tvivl om, at der her også vil være et udviklingspotentiale.

Erhvervsuddannelse versus en sundhedsuddannelse, hvad vil være det bedste? Der kan uden tvivl opstilles skræmmebilleder på begge sider, og spørgsmålet er i virkeligheden, om vi skal udvide perspektivet? Måske når vi frem til, at uddannelsen skal forankres et helt andet sted?

Jeg mener personligt, at den skal sortere under Undervisningsministeriet, som alle andre uddannelser, og jeg er ikke den eneste, der har den holdning. Men jeg må med undren konstatere, at de faglige organisationer gør, hvad der står i deres magt, for at fastholde uddannelsen på et niveau, som jeg vil betegne som værende under laveste fællesnævner.

Man kan jo så spørge sig selv hvorfor? Det er vi temmelig mange ude i den virkelige verden, der gør.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.