Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

Sohns nye erkendelser

I sidste uge var det Venstres fhv. finansminister Claus Hjort Frederiksen, der bedre sent end aldrig erkendte, at vi danskere må forbedre vores konkurrenceevne.

Vores lønninger skal ned på niveau med de tyske og vores skatter på linje med de svenske. Nok så bemærkelsesværdigt kunne man i går notere sig, at erkendelsen nu også har bredt sig til Ole Sohn (SF), vores fhv. vækst- og erhvervsminister. Frigjort fra ansvaret som minister plæderer han nu for, at de danske lønninger må holdes i ro i mange år frem, og at den offentlige sektor skal effektiviseres, så der bliver råd til skattelettelser – også for dem med topskat. Sohn skylder at forklare os, hvordan hans seneste erkendelser spiller sammen med den socialistiske politik, som hans parti bekender sig til. Men på denne plads skal han ikke skoses for sine nye synspunkter, selvom det havde klædt ham at slå kraftigere til lyd for dem i regeringssammenhæng. Der er kampfæller nok på venstrefløjen, som vil kaste sig over ham.

Forhåbentlig lykkes det alligevel Sohn at få rejst en debat – også blandt sine partifæller. Den er nemlig helt nødvendig. Det viser nye nøgletal for dansk økonomi, som kom i går. De afslører, at beskæftigelsen i 3. kvartal er faldet med næsten 13.000 i forhold til 2. kvartal og hele 36.000 personer i forhold til samme kvartal i fjor. Danmark er efter al sandsynlighed i recession for tredje gang, siden finanskrisen brød ud i september 2008. Samtidig stiger de offentligt ansattes lønninger fortsat som en forsinket effekt af tidligere lønstigninger på det private arbejdsmarked. Sohn beskrev i går Danmark som »en bil, der forsøger at køre over et højt bjerg i femte gear, men savner motorkraft og taber hastighed«. Det billede fremstår tydeligere dag for dag.

Utrygheden ved den seneste udvikling bør også brede sig til Bjarne Corydons finansministerium og Margrethe Vestagers økonomiministerium. De seneste års reformer – udfasningen af efterlønnen og forkortelsen af dagpengeperioden – har haft til formål at øge arbejdsudbuddet og dermed indirekte dæmpe lønudviklingen. Det samme gælder den lille skatteomlægning, som blev gennemført i sommer. Desværre har regeringen sidenhen svækket de gennemførte reformers virkning. De ekstra uddannelsesforløb på kontanthjælp til dem, der falder for dagpengegrænsen, fjernelsen af starthjælpen, det forstærkede skrå skatteloft og senest skatteforhøjelserne i kølvandet på fedt- og sukkerafgiftens bortfald, er alle tiltag, der reducerer arbejdsudbuddet. Yderligere er kontanthjælpsreformen, der skulle gøre det mere attraktivt for kontanthjælpsmodtagere at arbejde, og SU-reformen, der skulle få de unge hurtigere igennem uddannelsessystemet, begge udskudt.

Mens vi venter på regeringens udspil, kunne vi passende overveje, om vi blot kan nøjes med at holde lønningerne i ro i årevis. Med offentlige effektiviseringer og skattenedsættelser her og nu kunne vi måske skabe basis for, at de nominelle lønninger blevet sænket f.eks. fem procent, så vi hurtigere kom på linje med tyskerne og svenskerne, Det vil kræve mod af politikerne at skabe grobund for en sådan kurs. Men med folk som Sohn ombord er det måske ikke længere en helt umulig tanke. Her hjælper det, at den bliver tænkt dagligt – ikke bare i SAS, men i mange private virksomheder, hvor ledelse og medarbejdere i disse måneder kæmper en hård kamp for at få 2013-budgetterne til at hænge sammen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.