Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Udefra

Slutspillet i Syrien

Kristian Mouritzen: Der tales højere og højere om, at slutspillet i Syrien er i gang, og at præsident Bashar al-Assads dage som diktator er omme om endda meget kort tid.

Kristian Mouritzen, Udlandsredaktør
Kristian Mouritzen, Udlandsredaktør

Det kan godt være. Men slutspillet kan meget vel gå hen og blive om muligt endnu mere brutalt end de kampe, vi indtil nu har været vidne til, hvor op mod 40.000 mennesker har mistet livet. Noget tyder på, at Assad ikke har tænkt sig at forlade posten helt frivilligt, som der stadig er en teoretisk mulighed for. Assad er - hvis man skal tro vestlige efterretningsrapporter - begyndt at omlade sine kemiske våben, så de placeres i bomber. Intet mindre end sarin-bomber, som kurderne i Nordirak fik lov til at stifte bekendtskab med, da Iraks tidligere diktator, Saddam Hussein, brugte sarin og udryddede 5.000 af sine egne indbyggere med et lignende våben.

Nu er det ikke muligt helt at gennemskue oplysningernes pålidelighed. De kommer fra skjulte kilder, der kan have mange interesser i at hive den kemiske kanin op af hatten. Oplysningen blev blandt andre givet af den amerikanske udenrigsminister, Hillary Clinton, på det netop overståede NATO-udenrigsministermøde. Hun har sin interesse i at komme med advarslerne, fordi USA frygter disse kemiske våben, og især hvis de falder i de »forkerte« hænder, hvilket er et meget vidt begreb på de kanter.

Men det er som altid værd at holde øje med, hvad der siges af amerikanerne om Mellemøsten i øjeblikket, fordi præsident Barack Obama er i sin anden valgperiode og derfor har et friere spillerum både i forhold til de arabiske lande og til Israel. Obama har den seneste tid advaret om de kemiske våben, fordi Assads sidste dage kan gå hen og blive så desperate, at han over for oprørerne forsøger sig med en angrebstaktik, der indebærer brug af masseødelæggelsesvåben - en absolut desperat handling, fordi det giver bagslag. Det eneste, Assad kan håbe på ved at anvende våbnet, er en total udryddelse af den værste modstand og dermed en kortsigtet frist. Men sandsynligheden for, at det sker, er meget lille. Tværtimod vil det anspore både USA og de vestlige lande til at gå ind og få knust Assad, inden han udløser flere katastrofer.

Det er nok mere sandsynligt, at han nøjes med at signalere en ændret kurs i forhold til brugen af de kemiske våben, som han hidtil har forsikret om ikke tages i anvendelse. Ved at antyde, at han kunne finde på at bruge våbnene, kan han håbe på, at en forhandlingsdør åbnes. Især når han skal slippe helskindet ud af Syrien og samtidig få garantier for, at han ikke retsforfølges eller udleveres til det nye regime efterfølgende. Det kan trods alt være billigere at lade Assad rejse til Moskva eller til et venligsindet arabisk land, end at efterlade ham i præsidentpaladset med mulighed for at sende de sidste deperate piloter på vingerne med nervegasser af enhver tænkelig art.

Nu er det jo så heldigt, at mange diktatorer er kujoner, der gemmer sig bag militære enheder fjernt fra den befolkning, som kan finde på at stille en til regnskab. Derfor er der også varm luft i truslerne fra Assad. For hvis han bruger disse frygtede våben, er der ingen, der vil huse ham efterfølgende. Så efterlades han til oprørerne. Og det er ikke godt nyt for Assad. Galgen venter i så fald på ham i stedet for et behageligt asyl i Moskva.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.