Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

SKAT mistænkeliggør virksomheder

Tine Roed: Tirsdag aften valgte SKAT gennem TV Avisen at lancere en historie om, at nogle virksomheder måske ikke har betalt den skat, loven foreskriver.

Tine Roed, direktør, DI
Tine Roed, direktør, DI

Sagen er, at SKAT har anslået, at virksomhedernes skattepligtige indkomst måske skal forhøjes med 16 milliarder kr. Forude venter nu forhandlinger og eventuelle retssager, som ret beset lige så godt kan ende med, at virksomhederne ikke skal betale en krone mere i skat i Danmark.

Det havde derfor været mere passende, om SKAT havde afventet disse afgørelser, før man vælger at gå i pressen med det. Men SKAT ønsker måske ikke at eksponere, hvor mange af disse sager om bl.a. transfer pricing, som rent faktisk ender med at give flere penge i statskassen? Vi har i hvert fald hidtil ikke kunnet få disse tal oplyst.

Desværre bidrager SKAT på denne måde med en fortsat mistænkeliggørelse af virksomhederne i Danmark. Det bliver ikke bedre af, at SKAT i TV Avisen siger, at virksomhederne »går lige til kanten for at gøre deres aktionærer glade«.

Det er lige groft nok. Virksomhederne forsøger efter bedste evne at udfylde deres »selvangivelse« rigtigt. Men reglerne er temmelig indviklede, hvilket SKAT jo selv anerkender, når de siger, at de er tilfredse, hvis bare de får halvdelen af forhøjelserne hjem. I den anden halvdel af sagerne var det altså SKAT ikke virksomhederne - der tog fejl af reglerne.

I stedet for at skabe mistænkeliggørelse, burde alarmklokken lyde hos SKAT selv, når de indviklede regler giver anledning til så store uenigheder. Bag det høje tal gemmer sig jo en masse virksomheder, som nu er fanget i en kamp mellem to landes skattemyndigheder om, hvem der har ret til at beskatte en bestemt indkomst. Mængden af uenigheder vil kun stige i takt med, at virksomhederne bliver stadig mere internationale og antallet af interne men grænseoverskridende handler stiger.

Derfor presser vi i DI på for øget koordinering skattemyndighederne imellem. SKAT kan yde sit bidrag ved at indgå aftaler om gensidige samarbejdsprocedurer med andre lande. Sådan at når uenigheder opstår, så kan de blive afgjort hurtigst muligt, så virksomhederne kan komme videre med det, de er gode til.

Jeg må minde om, at vi i DI for nylig har opgjort virksomhedernes samlede bidrag til statskassen til ca. 450 milliarder kr. om året. Heraf udgør selskabsskatten, som jo særligt er i søgelyset, kun 40 milliarder kr.

I det lys er det ikke konstruktivt at gå i TV Avisen og hænge virksomhederne ud for et beløb på 2 milliarder kr., som SKAT siger de vil være tilfredse med måske at få i kassen som resultat af deres indsats.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.