Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Skal resten af verden fortsat være USAs gidsler?

Mads Flarup Christensen: Klimatopmødet i Durban lakker mod enden, og i morgen kender vi resultatet af to ugers forhandlinger slemt præget af USAs blokering af vigtige fremskridt i de i forvejen vingeskudte forhandlinger.

Mads Flarup Christensen, generalsekretær, Greenpeace
Mads Flarup Christensen, generalsekretær, Greenpeace

Det store spørgsmål er nu, om Durban-mødet ender med, at USA igen får lov til at holde resten af verden som gidsler i en tid, hvor mere end 300.000 mennesker dør årligt pga. klimaforandringer, de globale CO2-udledninger har taget det største kvantespring nogensinde på 5,9 procent fra 2009-2010 trods økonomisk krise, ekstreme vejrfænomener sprænger alle rekorder, og den ene rapport efter den anden slår fast, at nedskæring i CO2-udslippet nu er afgørende for at tackle klimakrisen såvel som den økonomiske krise.

Svaret på spørgsmålet får vi i morgen, og det ser desværre ikke lovende ud.

Lørdag var der ellers tegn på gode takter i mødets første officielle tekstudkast, hvad angår anerkendelsen af behovet for at lukke forskellen mellem landenes mål for CO2-reduktion og det, der ifølge videnskaben, er nødvendigt. Men så tog USA fat, og da teksten senere på dagen blev offentliggjort, var hele kapitlet om dette behov som sunket i jorden.

USA er blevet Durban-forhandlingernes bremseklods - og desværre en effektiv en af slagsen. Det stod klart fra mødets begyndelse, at en global, juridisk bindende klimaaftale heller ikke ville blive handlet på plads på denne COP. Bl.a. Greenpeace og EU tillod sig dog at forvente enighed om vigtige byggesten såsom et mandat til forhandling af ny traktat i 2015. Det eneste, USAs klimaforhandler Jonathan Pershing havde at sige til det, var en kraftig indikation om, at USA ikke engang accepterede forhandlinger om et sådant mandat.

En af de andre vigtige brikker i puslespillet, Kina, forsøgte modsat at løse lidt op for knuden ved fredag at annoncere, at landet evt. kunne stille sig positivt over for bindende CO2-reduktion. USA punkterede dog også lynhurtigt den ballon ved at erklære, at man ikke tror på Kina.

Alt for længe har verden stået stille, fordi det er lykkedes lande som USA, bagstræberiske virksomheder som Shell og Koch Industries samt erhvervsorganisationen Business Europe, som også Dansk Industri er medlem af, at trække i den gale retning. Imens dumper alarmerende meldinger ind. Så sent som 1. december meddelte canadiske forskere fra »Global Carbon Project«, at gennemsnitstemperaturen i 2100 vil være steget med seks grader, medmindre der kommer markante reduktioner. Verden vil dermed befinde sig i en katastrofetilstand, der ikke er set inden for de seneste 100 millioner år, og som vil føre til massiv ørkendannelse helt ind i Europas hjerte og masseudryddelse af liv på Jorden.

Det står klart, at intet opnås i Durban eller ved de næste klimaforhandlinger, medmindre USA bliver sat uden for døren, så de øvrige lande kan frigøre sig fra deres status som USAs gidsler og tage ambitiøse skridt for at imødegå klimakrisen, redde liv og sikre en hårdt presset verdens­økonomi.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.