Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kære student

»Sikkerhed findes ikke. Slet ikke på arbejdsmarkedet«

Årets studenter springer ud i disse dage, og foran dem ligger et langt liv fyldt med muligheder, men også med valg. Berlingske har bedt seks debattører om at give de mange nye studenter et godt råd med på vejen ud i resten af livet. Her er det Lone Kühlmann, forfatter og journalist.

Foto: Les Kaner/pressefoto
Foto: Les Kaner/pressefoto

Bekymrede forældre har alle dage opfordret deres børn til at vælge det sikre. Til dem med de højtflyvende drømme lyder formaningerne: Få først noget sikkert at falde tilbage på. Derfor findes der fremragende skuespillere med en fortid som herreekviperingshandlere.

I dag er det ikke kun forældre, men politikere, arbejdsmarkedets parter og andre kloge som prædiker, at det er sikrest at vælge med fornuften – ikke med hjertet. Selv om alle ved, at sikkerhed ikke findes. Slet ikke på arbejdsmarkedet.

Det ligger implicit i den form for rådgivning, at det er fornuftigt at se bort fra sine evner og sine interesser. At vælge noget, som man selv synes er kedeligt. Min ven, forskeren, fortæller om kolleger, der hele tiden forsker i emner, som keder dem til døde, men som »ser godt ud på CV’et«. Han undrer sig over, at de ikke har fattet, at kedelige opgaver bare fører til flere kedelige opgaver.

Men det er klart, at det er en udmærket øvelse at finde ud af, hvad man vil med sit arbejdsliv. Hvad er vigtigt: At blive rig, at blive berømt, at arbejdspladsen ligger bekvemt for de offentlige transportmidler, at blive klogere, at gå glad på arbejdet. Man kunne også sige: At have et arbejde eller en karriere.

Det er muligt at kombinere alle de ting, men det er nu ikke særligt almindeligt. For eksempel kan man som tommelfingerregel gå ud fra, at hvis man gerne vil arbejde med omsorg og undervisning, skal arbejdet i en vis udstrækning bære lønnen i sig selv.

Hvis man er så vildt ambitiøs, at man gerne vil udvikle sig og bidrage til samfundet, er det mest fornuftige at vælge med hjertet. Hvis vi går ud fra, at evner, lyst og vilje befinder sig i hjertet. Og det gør vi åbenbart.

Da jeg var ung, var den store verden det eneste, der stod mig i hovedet. To dage efter, at jeg blev 18 år, rejste jeg til USA for at arbejde og opleve. Alle advarede mig imod det. Det overhørte jeg. Det ville jeg også gøre i dag. Det er det fornuftigste, jeg nogensinde har gjort. Og det var et valg truffet med hjertet.

Klik på linksene i artiklen for at læse de øvrige studentertaler.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.