Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kommentaren

Seks ord der får os ud af vækstfælden

Lars Storr-Hansen: Hvis vi ikke passer på, så vil fremtidens generationer kun kende Novo, Chr. Hansen, A.P. Møller - Mærsk, Carlsberg, Topsøe m.v. fra historiebøgerne.

»Denne opfordring gælder også medierne, der bør være lidt mere kritiske i deres research, før de hænger investorer eller virksomheder til tørre blot fordi de er store, udenlandske eller repræsenterer en ny måde at investere på – alt hvad der kommer udefra, er ikke per definition dårligt. Man har selvfølgelig lov til at være skeptisk og kritisk, og der skal naturligvis være orden i tingene, men prøv at tøjle fordommene, bare en smule. Det vil gavne os alle.«
»Denne opfordring gælder også medierne, der bør være lidt mere kritiske i deres research, før de hænger investorer eller virksomheder til tørre blot fordi de er store, udenlandske eller repræsenterer en ny måde at investere på – alt hvad der kommer udefra, er ikke per definition dårligt. Man har selvfølgelig lov til at være skeptisk og kritisk, og der skal naturligvis være orden i tingene, men prøv at tøjle fordommene, bare en smule. Det vil gavne os alle.«

Danmark er udfordret som samfund. En stor og stadig større del af befolkningen er på støtten. Og de der arbejder, kan ikke forestille sig at arbejde mere, selv om nye tal fra Danmarks Statistik viser, at vi slet ikke arbejder så meget, som vi går rundt og tror. I Danmark er arbejde mest noget, man taler om.

Så langt øjet rækker, er der derfor udsigt til væksttørke. Vi har ikke mange naturressourcer. Og vi har allerede brugt en stor del af vores reserver i form af, at både mænd og kvinder er på vej ud af arbejdsmarkedet. Og der er heller intet, der tyder på, at vi bliver bedre uddannede, tværtimod. Hvad gør vi så?

Vi må være kreative. Vi må tænke anderledes. Starten på Danmarks vej ud af vækstfælden kan beskrives med seks små ord: »Hvad kan vi gøre for Dem?« Det kan virke banalt, men netop denne sætning beskriver et afgørende skift af fokus i det danske samfund.

Der er heldigvis efterhånden ved at være bred anerkendelse af, at hvis Danmark skal have en kinamands chance for at blive en succes i verden af i morgen, så kan væksten kun komme fra den private sektor. Skatter og afgifter kan ikke stige mere. Vi skal blive bedre til at tiltrække udenlandske investeringer og ikke mindst fastholde arbejdspladser i Danmark.

Alt dette starter med de seks ord fra før »Hvad kan vi gøre for Dem?« For det er sådan, skattemyndighederne, Erhvervsstyrelsen og alle andre skal møde potentielle udenlandske investorer i fremtiden: Hvad kan vi gøre specifikt for Dem, så de ønsker at lægge Deres investeringer her i Danmark hos os?

Der er tale om en helt anden tankegang, end det, der i hvert tilfælde præger en del af det politiske spektrum, hvor udenlandske virksomheder er potentielle syndere. De betaler ikke skat, de underbetaler deres medarbejdere, de skal i den danske gabestok, lyder mange af fordommene. Og hvordan reagerer disse potentielle velgørere? Som alle andre rationelle mennesker, de vælger et andet land, hvor man er taknemmelig over for deres investeringer, og den aktivitet og velstand, den skaber.

Men man får ikke denne ændring hos de loyale danske embedsmænd, før politikerne tydeligt viser, at det er sådan, de ønsker, at virksomhederne skal behandles. Så politikerne skal hjem og tænke lidt over, hvorfor det nu er, at vi gerne vil have investeringer til Danmark, og hvordan man på en entydig måde kan kommunikere det til befolkning og omverden, så det ikke kan misforstås en fornuftig start ville f.eks. være at skrotte de åbne skattelister og genindføre retsstaten på skatteområdet, så virksomheder, der vinder over Skat, kan få dækket deres omkostninger. Det ville vise, at Danmark ikke er en bananrepublik, hvor staten altid har ret, og vi mistror alt, hvad der er multinationalt.

Denne opfordring gælder også medierne, der bør være lidt mere kritiske i deres research, før de hænger investorer eller virksomheder til tørre blot fordi de er store, udenlandske eller repræsenterer en ny måde at investere på alt hvad der kommer ude fra, er ikke per definition dårligt. Man har selvfølgelig lov til at være skeptisk og kritisk, og der skal naturligvis være orden i tingene, men prøv at tøjle fordommene, bare en smule. Det vil gavne os alle.

Men det er ikke kun udenlandske investorer, der skal mødes med åbne arme og de seks små ord. Også virksomheder, der i dag arbejder i og ud fra Danmark, skal mødes med »Hvad kan vi så gøre for dig?« (Her er »Dem« blevet til »dig«, da vi er lidt mere uformelle i omgangen med hinanden, end udlændinge generelt er). Det er vigtigt, at myndighederne er på tæerne, så virksomhederne føler, at der er en rigtig god grund til at blive i Danmark på trods af de høje omkostninger og det elendige vejr. Vi skal være opmærksomme på de værdier, som vi har i Danmark, og vi skal pleje dem, for ellers forsvinder de. Fuldstændig på samme måde som at man som boligejer skal vedligeholde sit hus, for ellers taber det sin værdi. Hvis vi ikke passer på, så vil fremtidens generationer kun kende Novo, Chr. Hansen, A.P. Møller - Mærsk, Carlsberg, Topsøe m.v. fra historiebøgerne.

Og når vi nu er i gang med at udvikle en alternativ vinderformel for det danske samfund, så skal vi ikke stoppe ved de store virksomheder og de statslige myndigheder. For de seks små ord kan også bruges i kommunerne over for erhvervslivet. Mød dem med et »Hvad kan vi gøre for dig?« Udvikl jeres erhvervspolitik efter det, så det er muligt at drive erhverv i og ud fra kommunerne. Sørg for at have rimelige sagsbehandlingstider og gebyrer. Sørg for at have medarbejdere, der forstår, hvad det vil sige at drive virksomhed, så der ikke opstår en masse misforståelser. Hav fokus på vækst snarere end bevarelse. Mange kommuner er godt i gang, men det kan blive endnu bedre.

Den offentlige sektor har mange opgaver, og en af de vigtigste er at sørge for, at virksomhederne trives, vokser og skaber velstand til os alle. Og hvis Danmark skal komme videre, så er det her, der skal fokuseres. Og det skal være nu.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.