Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kommentar

Se alvoren med HPV-vaccinen i øjnene

Hvornår mon sundhedsmyndigheder, politikere og den lægefaglige stand herhjemme begynder at agere alvorligt og ansvarligt og tilgår vurderingen af HPV-vaccinens fordele og risici ud fra en helhedsbetragtning og ikke en betragtning, der udelukkende tager afsæt i død og hospitalsindlæggelse.

Trine W. Larsen
Trine W. Larsen

Når Sundhedsstyrelsen og sundhedsfagfolk taler om alvorlige bivirkninger drejer det sig om død og hospitalsindlæggelse. I et samfundsperspektiv burde denne definition udvides til at indbefatte tab af evne til at passe en uddannelse, tab af arbejdsevne og tabt livskvalitet, med alt hvad det kan føre til af følgesygdomme. I lyset af HPV-vaccinens skader og bivirkninger burde denne holistiske vurdering fylde meget mere i debatten om fordele og ulemper.

Japan har taget konsekvensen – HPV-vaccinen er ude af det nationale vaccinationsprogram igen. I Frankrig har langt over 1.200 læger og gynækologer skrevet under på, at de ikke vil benytte vaccinen længere. Beslutninger, der er taget på baggrund af en vurdering, der fastslår, at ulemperne i dag er større end fordelene. Det er alvorligt!

Hvornår mon sundhedsmyndigheder, politikere og den lægefaglige stand herhjemme begynder at agere alvorligt og ansvarligt og tilgår vurderingen af HPV-vaccinens fordele og risici udfra en helhedsbetragtning og ikke en betragtning, der udelukkende tager afsæt i en definition af alvor, der går på død og hospitalsindlæggelse.

HPV-vaccinen har været en del af det danske vaccinationsprogram i over fem år, og mere end 500.000 piger er blevet vaccineret med vaccinen. En vaccine, der ifølge producenten beskytter mod fire HPV-vira, som kan være årsag til visse typer af livmoderhalskræft, typer der sidste år var årsag til 98 dødsfald i 2012 og 80 i 2011.

Det danske samfund har i dag brugt mere end 1,65 milliarder kr. på vaccinationen – i det tal indgår ikke honorering af den læge eller specialist, der har givet vaccinen, svarende til ca. 250 mio.

HVIS EN PRIVAT virksomhed foretog årlige investeringer i den størrelsesorden, ville der forinden være udarbejdet en fuldstændig plan for en løbende vurdering af Return on Investment med det formål at afdække, om pengene investeres på bedst mulig vis – alle faktorer taget i betragtning. Det er ikke tilfældet i det danske sundhedsvæsen. Det er muligt, der er en plan, men langtfra alle faktorer tages i betragtning. Det er alvorligt, og det er uansvarligt.

I takt med at vaccinen benyttes, stiger antallet af vaccineskadede. Alene i 2013 har Sundhedsstyrelsen modtaget over 500 bivirkningsindberetninger, heraf 177 alvorlige. Men hvornår er en bivirkning alvorlig? I lægefaglige termer og dermed i sundhedsmyndighedernes sprog er det alvorligt, når vi taler død og hospitalsindlæggelse. Men hvad med brugeren (patientens) oplevelse og definition af alvor. Eller alvor set i et samfundsperspektiv?

Fra et samfundsmæssigt perspektiv bør der ses på sagens alvor, når hundredvis af piger gennemgår et udredningsforløb til en værdi af op mod 100.000 kroner, fordi de ryger fra det ene speciale til det andet i forsøget på at afdække mulige årsager til og dermed behandling af deres vaccineskader. Indtil i dag uden resultat for nogen – overhovedet! Eller når pigerne hindres i at gennemføre en ungdomsuddannelse på grund af for højt fravær som følge af symptomer fra vaccineskader. Eller når unge piger må opgive at være erhvervsaktive som følge af vaccineskader. Disse kolde fakta bør på lige fod med død og hospitalsindlæggelse indgå som alvorlige bivirkninger.

SOM MOR TIL en vaccineskadet 15-årig pige, der i disse dage afslutter 8. klasse med en fraværsprocent på ca. 50 på grund af bivirkninger og skader, er der tale om alvor i en helt anden forstand. Når jeg vækker min datter søndag, fordi hun skal til brunch hos veninderne, og hun må blive i sengen på grund af kramper og tårnhøj puls, eller når hun ikke kan deltage tre uger i træk til håndboldtræning på grund af kvalme, hovedpine, svimmelhed og risiko for besvimelse, så melder livets alvor sig på en helt anden måde end de ansvarlige klinikere, embedsmænd og politikere tilsyneladende nægter at have øje for i deres egen selvtilfredshed, når de fastlægger nationale behandlingsvejledninger og vaccinationsprogrammer. Det er dyb alvor, det her.

Der er i Danmark ikke kutyme for at tilgå behandlinger eller forebyggende indsatser i et holistisk perspektiv. Det er udelukkende en lægefaglig vurdering tilsat nogle økonomiske overvejelser, der ligger til grund for beslutninger om nationale behandlinger, herunder sammensætning af det nationale vaccinationsprogram. Og der er ikke tradition for at inddrage en bred skare af uvildige eksperter, der med jævne mellemrum revurderer, om de trufne beslutninger er de rette beslutninger.

I DANMARK HAR man i dag brugt næsten to milliarder kroner på HPV-vaccinen. I dette tal indgår ikke de omkostninger, der er forbundet med den voksende gruppe af piger og drenge, der koster sundhedsvæsenet og andre offentlige institutioner millioner i udredning, forsøg på behandling samt til genoptræning, omskoling og overførselsindkomster. Og der er ikke indgået beregninger for det økonomiske resultat af en gruppe på vedvarende overførselsindkomst. Og tabet af livskvalitet, det værdisættes ikke i Danmark. Det er ikke kun alvorligt – det er ganske simpelt uansvarligt!

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.