Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Borgerlige ord

Samuelsens nytårsbombe

»Hvis der skal være penge både til skattelettelser, velfærd og flygtninge- og migrantpresset, skal forudsætningerne være på plads.«

Jesper Beinov, Chef for Lederkollegiet, Opinions- og Navneredaktør
Jesper Beinov, Chef for Lederkollegiet, Opinions- og Navneredaktør

Hvis ikke topskat bliver et tema i foråret, truer Anders Samuelsen (LA) regeringen på dens liv efter grundlovsdag. Men rækkefølgen er ikke altafgørende, så længe vi får lettelser i topskatten.

Der er rent faktisk et råderum i dansk økonomi frem mod 2020, som kan bruges til velfærd og skattelettelser. Det er et tocifret milliardbeløb, selv om flygtninge- og migrantkrisen konstant udhuler det i disse uger og måneder. Med stålsat blåt blik fik Anders Samuelsen føjet ind i regeringsgrundlaget, at ambitionen er at sænke topskatteprocenten og ikke blot som ved sidste skattereform at hæve grænsen for, hvornår misundelsesskatten rammer.

Hidtil har forventningen været, at omkring februar indledes trepartsforhandlinger og derpå senere skatteforhandlinger, men nu presses kommuneøkonomien indlysende på grund af tilstrømningen af asylansøgere. Kommuneøkonomi forhandles i juni. Der mangler en langsigtet mekanisme til at håndtere dette, så kommunerne ikke skal ud i panikløsninger. I år indgår midler til udviklingsbistand i finansieringen, men det er en engangsforeteelse. Alle disse forhold skal en regering kunne balancere og håndtere. Og det er et kernepunkt.

Det kan godt være, at vi i medierne er dårlige til at holde flere bolde i luften. Men regeringen må påtage sig det tunge ansvar at holde flere bolde i luften samtidig.

Jeg forstår godt, at det umiddelbart kan se mærkeligt ud, at der i en højspændt situation skal diskuteres skat. Men der er den enkle sammenhæng, at hvis der skal være penge både til velfærd og flygtninge- og migrantpresset, skal forudsætningerne være på plads. Den forudsætning er bl.a., at skatte- og arbejdsmarkedspolitikken understøtter et højt arbejdsudbud. Fordi højt arbejdsudbud erfaringsmæssigt giver høj beskæftigelse.

Det slår altså på få år igennem på arbejdsudbuddet, hvis det bedre kan betale sig at arbejde. Folk arbejder mere og længere. Til gavn for beskæftigelse. Den vækst giver nye penge i de offentlige kasser. Jo hurtigere skattelettelser indfases, desto større positiv virkning.

Normalt er Dansk Industri og Dansk Erhverv hinandens værste konkurrenter. Når de i Berlingske tirsdag går sammen med en appel om, at topskattelettelserne bliver virkelighed, er det derfor alvor. DI og DE vil særligt øge arbejdsudbuddet i toppen. Til gengæld for det bør erhvervslivet bidrage til at løse tidens presserende problem i trepartsforhandlingerne: At arbejdsgivere ikke vil ansætte mennesker med få kompetencer på grund af lønniveauet. DI og DE må erkende, at man ikke kan komme tomhændet til en fest. Hvis de er modige, hjælper parterne dem, vi holder uden for arbejdsfællesskabet ved at indføre indslusningsløn.

Det er besynderligt, at det skal være nødvendigt at true med at vælte regeringen. Det ville være et tragisk resultat. Nok forstår Lars Løkke Rasmussen og Claus Hjort magtens sprog, men Samuelsen burde kunne indse, at alle i blå blok skal kunne være med, og her er en forudsætning også stabilitet om velfærden. Det bør kunne lade sig gøre, da de samlede offentlige udgifter er godt 1.100 mia. kr. Hvis råderummet anvendes klogt, er der faktisk både plads til at lempe skat i bund og top og penge til velfærd. Så længe vi ender med at få skatten lempet, bør rækkefølgen ikke føre til blå splittelse.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.