Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kommentar

Sådan er moderne socialister

Villy Søvndal: Kun ved at gå endnu mere ambitiøst til værks, end bare at lukke hullet i den offentlige økonomi, kan vi skabe os albuerum til investeringer i et moderne velfærdssamfund. Derfor må jobskabelse og reformer gå hånd i hånd.

At underskuddet er blevet så enormt skal bl.a. ses i lyset af, at Danmark har tabt i omegnen af 170.000 arbejdspladser under krisen. Dertil skal lægges, at VK-regeringen før krisen førte en farlig politik, hvor slap budgetstyring gik hånd i hånd med skattelettelser, som Danmark ikke havde råd til.
At underskuddet er blevet så enormt skal bl.a. ses i lyset af, at Danmark har tabt i omegnen af 170.000 arbejdspladser under krisen. Dertil skal lægges, at VK-regeringen før krisen førte en farlig politik, hvor slap budgetstyring gik hånd i hånd med skattelettelser, som Danmark ikke havde råd til.

At Danmark - ligesom det øvrige Europa - står i en alvorlig økonomisk krise er en kendt sag. Det, der startede som en finanskrise har udviklet sig til en alvorlig gælds- og jobkrise. For Danmarks vedkommende ventes underskuddet i statskassen i år at blive rekordstort. Fortidens fejl med ufinansierede skattelettelser og budgetter, der løb løbsk, vil forfølge os mange år frem i tiden.

Selv med kommende job og vækst forudser alle prognoser underskud i den offentlige økonomi så langt øjet rækker. Det dækker over at befolkningsudviklingen systematisk vil presse udgifterne op og indtægterne ned. Bobleøkonomien fra de brølende 00ere kommer ikke tilbage - heller ikke, når vi en dag er gennem krisen.

I SF er vi stolte over, at vores parti har været med til at opbygge det velfærdssamfund, som langt de fleste danskere værdsætter og holder af. Netop den nordiske velfærdsmodel med fri og lige adgang til sundhed og uddannelse, retten til en tryg alderdom og et sikkerhedsnet for dem, der ikke kan klare sig selv, har vist sig at være langt stærkere og mere robust i en krisetid end de konkurrerende, mere liberalistiske samfundsmodeller. De, der taler om vores offentlige sektor som en byrde, tager fuldstændig fejl. En stærk og dynamisk offentlig sektor er - i samspil med en privat sektor, som får fornuftige udviklingsmuligheder - garanten for et godt samfund. Et samfund, hvor alle mennesker får en fair chance for at uddanne sig, udvikle sig og bidrage vil altid være stærkere end det samfund, hvor disse muligheder er forbeholdt de få.

Men den alvorlige økonomiske situation stiller skrappe krav til alle, der ønsker at bevare og udvikle vores velfærdssamfund. Den tid, hvor man kunne udbygge velfærden via forbrugslån og budgetoverskridelser, er definitivt forbi. Danmark - og herunder også venstrefløjen - må indstille sig på en ny realisme.

At underskuddet er blevet så enormt skal bl.a. ses i lyset af, at Danmark har tabt i omegnen af 170.000 arbejdspladser under krisen. Dertil skal lægges, at VK-regeringen før krisen førte en farlig politik, hvor slap budgetstyring gik hånd i hånd med skattelettelser, som Danmark ikke havde råd til. Løkke efterlod ikke et Danmark, hvor »regningen var betalt«, og hvor der var »to streger under facit«.

Det vigtigste bidrag til at nedbringe underskuddet handler om at trække Danmark fri af krisen. Derfor har regeringen gennemført en kickstart for at skabe arbejdspladser og vækst her-og-nu. Nedslidte veje, jernbaner og skoler bliver sat i stand. I alt skaber kickstarten 16.000 nye arbejdspladser, som Danmark har akut brug for.

Det er fornuftig politik. Men det er ikke svaret i al fremtid. Aktiv finanspolitik er et godt værktøj i en midlertidig krise, men man kan ikke vedblive med at sparke gang i økonomien, når vi ved, at Danmarks vækstudfordring er længerevarende. Dertil kommer at keynesiansk finanspolitik jo ikke kun betyder lempelser i dårlige tider, men også opstramninger i de gode tider. Smalkosten stopper ikke med krisen, men fortsætter i 2010erne.

For moderne socialister foregår al politik det næste årti derfor i et prioriteringsrum, hvor det handler om at føre fornuftig, grøn og solidarisk politik inden for faste budgetter med en meget begrænset udgiftsvækst. Vi skal ikke acceptere, at serviceudgifterne overskrider mål og indgåede aftaler i 8 ud af 9 år, som det var tilfældet under VK-regeringen. Det er derfor, regeringen vil lave en budgetlov, som bliver den offentlige økonomis ny grundlov, og som sikrer, at de demokratisk vedtagne budgetter overholdes.

Vi vil prioritere områder som uddannelse og sundhed, men samlet set kommer den offentlige sektor ikke til at fylde en større del af samfundskagen i det kommende årti. Sådan er virkeligheden. Men Danmark har også i dag en stor og stærk offentlig sektor, og det må aldrig blive et mål for socialister, at den offentlige sektor bare skal vokse og vokse. Vi vil hellere måles på vores evne til at løse borgernes problemer, sikre uddannelse til alle, et velfungerende sundhedsvæsen med fri og lige adgang og trygge forhold for vore ældre. Sat på spidsen: Hvis man lod bureaukratiet vokse, købte flere kampfly eller øgede udgifterne til Hjemmeværnet, så ville det offentlige fylde en større del af samfundskagen, men ville det være en venstreorienteret sejr? Nej! Fremtidens diskussioner handler om prioriteringer - i stil med den debat jeg selv rejste om rimeligheden af, at vellønnede danskere modtager børnecheck.

Det danske velfærdssamfund er skabt gennem reformer. I 1930erne lykkedes det via socialreformer at få indført understøttelse til ledige og offentlig sygeforsikring. Efter 2. Verdenskrig tog man nye spring fremad: folkepensionen blev indført, kvinderne begyndte for alvor at komme ud på arbejdsmarkedet. Vi fik børnehaver, SU og plejehjem. Og I 1990erne lykkedes det at vinde kampen mod massearbejdsløsheden og sætte gang i Danmark gennem investeringer og reformer.

Vejen frem for Danmark i dag går også gennem fornyelse og reformer, som sørger for, at flere kommer i arbejde, flere får en (bedre) uddannelse og ingen lades i stikken på passiv forsørgelse. Og sideløbende hermed skal vi turde træffe de nødvendige beslutninger, som omstiller vores land til vedvarende energi og giver danske virksomheder et forspring i kampen om fremtidens grønne energiløsninger.

Kun ved at gå endnu mere ambitiøst til værks end bare at lukke hullet i den offentlige økonomi, kan vi skabe os albuerum til investeringer i et moderne velfærdssamfund. Derfor må jobskabelse og reformer gå hånd i hånd.

For et socialistisk parti i 2012 er økonomisk ansvarlighed en dyd. Det er faktisk et område, vi meget gerne vil måles på - også i forhold til de borgerlige partier, som ikke har megen grund til stolthed over deres resultater, hverken i Island, Irland, Grækenland eller Danmark.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.