Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kommentar

Ruslands ambassadør i Danmark: Har Uffe Ellemann bevidst eller ubevidst misinformeret Berlingskes læsere?

Under mødet i Valdai International Discussion Club i Sochi 19. oktober 2017 besvarede Ruslands præsident, Vladimir Putin, spørgsmålet om, hvad Ruslands store fejl var i forhold til relationer med Vesten: »Vores alvorligste fejl i forholdet til Vesten var, at vi stolede alt for meget på den. Og Vestens fejl var, at den opfattede den tillid som en svaghed og misbrugte den.«

En status som politisk veteran og tidligere minister kan somme tider give en person en selektiv hukommelse i forbindelse med historiske begivenheder. Det skete desværre for Uffe Ellemann-Jensen, som bevidst eller ubevidst har misinformeret Berlingskes læsere om NATOs løfte om ikke at udvide mod øst.

Som den tidligere minister nok ved, udtalte NATOs daværende generalsekretær, Manfred Wörner, i sin tale i Bruxelles 17. maj 1990 følgende: »Alene den kendsgerning, at vi har indstillet os på ikke at udstationere NATO-styrker i områderne øst for Tyskland, giver Sovjetunionen faste sikkerhedsgarantier.«

Ifølge udskrifterne af møderne i Moskva mellem sovjetiske og amerikanske repræsentanter 9. februar 1990 foreslog USAs daværende udenrigsminister, James Baker, at USA ville kunne give »skudsikre garantier« for, at NATO ikke ville udvide sig »en tomme mod øst« i bytte for samarbejde om Tyskland.

Det er rigtigt, at der ikke blev indgået en formel aftale på det tidspunkt, men forligets ånd var klar: NATO ville afstå fra en udvidelse mod øst til gengæld for Tysklands vestlige justering. Sådan en »gentlemen’s agreement« blev efterfølgende forsømt af USA og senere brudt. Det er muligt, at den tidligere minister enten ikke kender til løfterne (måske blev disse oplysninger ikke delt med ham af hans amerikanske kolleger), eller at han bevidst vildleder læserne. Derfor lader jeg danskerne selv dømme troværdigheden af Ellemann-Jensens ord.

M. Vanin er Ruslands ambassadør i Danmark.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.