Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Rettigheder til prostituerede er socialpolitik

Mai Henriksen: I november skrev jeg en klumme, hvor jeg fremhævede behovet for bedre vilkår for prostituerede i Danmark. På søndag ruller endnu et afsnit af dramaserien Borgen over skærmen, og her er det politiske emne prostitution. Derfor er det oplagt igen at diskutere forslag, der kan hjælpe de prostituerede, vi har i Danmark.

Mai Henriksen, MF (K)
Mai Henriksen, MF (K)

Prostitution er lovligt i Danmark. Det er tilladt at købe og sælge sex, men prostitution er ikke anerkendt som erhverv, og det efterlader de prostituerede i en gråzone. En gråzone hvor de forskellige typer af prostituerede alle befinder sig.

For der findes forskellige former for prostitution, og det kalder på forskellige løsninger. Men fælles for dem er, at deres nuværende retsstilling har flyttet dem ind i mørket og ned i underverdenen, hvor stigmatisering og utryghed hersker.

Der er de handlede kvinder og kvinder, som tvinges til prostitution. Dem har vi et ansvar over for. De skal hjælpes væk fra bagmændene og ud af prostitutionen. Det kræver en særlig social indsats, hvor de svageste beskyttes, og hvor politiet går hårdt efter bagmændene.

Men det er ikke alle prostituerede, som er ofre og tvunget til prostitution. Der er også prostituerede, der sælger sex frivilligt. Mange af dem arbejder på klinik, og de peger på, at de har brug for ordentlige rammer i form af faglige rettigheder, der giver dem de samme rettigheder på arbejdsmarkedet som alle andre.

Der er brug for at tænke i arbejdsmarkedspolitiske redskaber som svar på socialpolitiske udfordringer.

I stedet for kun delvis at tillade prostitution som i dag bør vi give nogle ordentlige rammer til dem, der frivilligt udøver prostitution. Det vil i første omgang komme de frivilligt prostituerede til gode, men det vil have en positiv afsmittende effekt for dem, som tvinges ud i prostitution. Politiet behøver kun at fokusere deres indsats på den svageste gruppe. Og med ordentlige rettigheder vil det blive sværere for bagmænd at holde de ufrivilligt prostituerede i et jerngreb. Når den øvrige prostitution kommer frem i lyset, bliver det desto vanskeligere fortsat at befinde sig i mørket.

Ordentlige rettigheder vil medvirke til en generel afstigmatisering og føre til bedre forhold for de prostituerede. Når gråzonen forsvinder, vil der være større tryghed, da politiet bedre kan tilkaldes til klinikkerne. Med en særlig branchevejledning vil der blive stillet krav til klinikkerne. Det vil betyde bedre hygiejniske forhold, fordi der vil kunne stilles sundhedsmæssige krav til klinikkerne. Arbejdsmiljøkontroller vil betyde razziaer, hvor mindreårige og personer uden dansk opholdstilladelse findes og fjernes fra miljøet. Med faglige rettigheder i form af a-kasse og fagforening vil vi give især de frivilligt prostituerede nogle bedre vilkår. Derfor arbejder jeg på at fremsætte et beslutningsforslag i Folketinget, som sikrer de nødvendige rettigheder.

Jeg vil gerne understrege, at mit ønske om at sikre prostituerede bedre vilkår ikke betyder, at jeg opfordrer til øget prostitution. Tværtimod! Jeg har et inderligt ønske om at hjælpe en gruppe mennesker, som samfundet har vendt ryggen, og som i dag befinder sig i en gråzone. Vi har pligt til at hjælpe de mennesker ud af gråzonen og frem i lyset. Det gør vi ved at give dem rettigheder på lige fod med andre i vores samfund.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Blogs
  • Kronikker
  • Kommentarer
  • Berlingske Mener
  • Groft Sagt
  • Den Politiske Puls