Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Religiøse sammenstød - et folkeligt problem

Søren Hermansen: Der er sket meget i Danmark de seneste 30 år, hvor jeg har været præst i Folkekirken. Der er kommet et stort muslimsk mindretal, og mange nye religiøse strømninger er kommet til.

Søren Hermansen, Sognepræst Sorgenfri
Søren Hermansen, Sognepræst Sorgenfri

Medlemstallet af Folkekirken falder stille og roligt. Er der krisestemning i bispegårdene? Samles biskoppen med provster og præster for at udtænke nye strategier? Nej til det første og ja til det sidste. Der er ikke krisestemning, men der er selvfølgelig overvejelser om nye strategier.

Det skyldes ikke de mange indvandrere, men snarere den altid nødvendige besindelse på, hvad kristendom er, og hvordan vi som kirke kan forkynde den. Jeg synes her fra mit ståsted som præst i et forstadssogn med ca. 80 procent tilslutning til Folkekirken, at det er blevet lettere at forklare, hvad kristendom er, og at folk hører efter på en anden måde. Den gamle berøringsangst overfor religiøs tænkning, som jeg kendte den i min ungdom i 70erne, er væk. Religiøs adfærd er ikke mere så »pinlig«.

Det har »de fremmede« lært os, og vi danskere har altid lært af folk, der kom til os, ligesom de har lært af os. Vi har ikke et religiøst problem, men snarere et folkeligt. Sammenstød mellem jøder, muslimer og kristne, som vi ser det nogle steder i Danmark, er for mig at se et folkeligt problem. Der bør de tre religioner tale sammen på lokalt plan og prøve at sætte en stopper for det. Ellers må myndighederne gribe ind.

Vores største problem i Folkekirken er den tiltagende ateisme og uvidenhed om de kristne begreber.

Der er dog lyspunkter. Der foregår mange steder et stort kirke-skole-samarbejde.

Selv på gymnasier sker der noget. Forleden havde vi her i Sorgenfri Kirke en torsdag eftermiddag besøg af samtlige 3.g'ere (313 elever og 4 lærere) fra et gymnasium, der som led i deres religionsundervisning ville have en almindelig gudstjeneste - og de fik søndagens fulde gudstjeneste da capo! - med altergang og det hele.

Samtalen bagefter var åben og fordomsfri. Kristendommen skal nok klare sig. Der er udfordringer, ja - men det er ikke det værste, man kan få som kirke.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.