Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Kommentaren

Regeringen på lykkepiller

Henrik Day Poulsen: Konsekvensen af Mette Frederiksens udtalelser om, at man ikke skal kunne tvangsmedicinere, vil være, at alle med psykiske sygdomme kan sige nej til at få medicin og dermed kan rigtig mange få tildelt førtidspension. Selv skizofrene kan jo så nægte at tage medicin, for man kan vel ikke gøre forskel?

Psykiske sygdomme er sygdomme i hjernen, og det bliver voldsomt dyrt for samfundet, hvis psykisk syge selv kan bestemme, om de vil behandles eller ej, sådan som beskæftigelsesminister Mette Frederiksen foreslår. Arkivfoto: Scanpix
Psykiske sygdomme er sygdomme i hjernen, og det bliver voldsomt dyrt for samfundet, hvis psykisk syge selv kan bestemme, om de vil behandles eller ej, sådan som beskæftigelsesminister Mette Frederiksen foreslår. Arkivfoto: Scanpix

I sidste uge præsenterede regeringen det længe ventede udspil til en tiltrængt reform af systemet for tildeling af fleksjob og førtidspension. Det var modigt, men også nødvendigt af Mette Frederiksen som socialist at lægge op til en reform, der kan medvirke til at spare penge, og løse det faktum, at en meget stor del af befolkningen ikke arbejder og dermed ikke bidrager til den fælles velfærd, men forsørges af andre. Solidaritet er et kernepunkt for socialdemokrater, så derfor var det en længe ventet reform.

I starten roste mange kommentatorer hende for at være visionær og pynte på regeringens blakkede image og katastrofale meningsmålinger. Mette Frederiksen var den redningsplanke, som Helle Thorning og Villy Søvndal skulle klamre sig til.

Efter skandalen om betalingsringen, hvor regeringens interne uenighed stod i lys lue, kan man håbe på, at den denne gang har gjort sit hjemmearbejde grundigt og sikret internt fodslag. Faren ved dette udspil er naturligvis, at en SFer i selvpromoveringsøjemed hiver en enkeltsag frem. En Özlem Cekic er f.eks. helt sikkert leveringsdygtig i en, det er synd for. Ændringer i sociale ydelser vil altid ramme personer, for hvem livet bliver meget svært. Så ministeren skal have is i maven og styr på ikke mindst fagforeningerne, hvis medlemmer bliver ramt af denne reform. Helle Thorning undervurderede de socialdemokratiske omegnsborgmestre, så måske er Mette Frederiksen smartere?

Som forventelig er diskussionen om psykiatriens placering blevet central, da en stor procentdel af både førtidspension og fleksjob tildeles på grund af psykiske sygdomme. Som bekendt skal alle behandlingsmuligheder være udtømt for at tildeling kan finde sted, og det kan kun afgøres af en speciallæge i psykiatri. Derfor kan det undre, at Mette Frederiksen i sidste uge i Berlingske kunne udtale, at reformen kun handlede om at få flere i arbejde og ikke om psykiatri. En sådan udtalelse er uklog og uigennemtænkt eller sagt mere direkte: helt i skoven!

Og Mette Frederiksen er som forventet kun efter en uge ramt af sin egen førtidsboomerang, som hun så uklogt har sendt af sted. I TV-Avisen tirsdag aften kunne hun således proklamere, at hun godt nok ikke var læge, men alligevel ikke mente, at kommunerne ikke skal tvinge folk til at tage antidepressiv medicin og elektrochok (ECT), selv om Ankestyrelsen havde udtalt, at det var i orden, at en kommune forlangte, at en borger skulle tage antidepressiv medicin for at kunne konstatere, om alle behandlingsmuligheder var udtømt.

Selvmodsigelsen er indlysende, når Mette Frederiksen på den ene side ønsker at spare penge og på den anden side åbner en ladeport for personer, som ikke ønsker medicin mod psykiske sygdomme. På et mere overordnet plan er hun med til at stigmatisere psykisk syge og mistænkeliggøre de landvindinger, som psykiatrien har gjort de sidste mange år. Mette Frederiksen tager os direkte tilbage til den misvisende film »Gøgereden«, som har været en af den moderne tids mest ødelæggende film for evidens-baseret, psykiatrisk behandling. Men Mette Frederiksen er, som hun selv siger, heller ikke læge, men som minister burde hun vide bedre og spørge eksperterne, inden hun bombastisk udgyder sin personlige aversion mod moderne psykiatrisk behandling. Et opkald til fx Sundhedsstyrelsen havde været passende for den nye minister for at blive opdateret, inden hun udtaler sig så skråsikkert.

Antidepressiv medicin er mange ting. »Lykkepiller« er blot én mulighed, men der findes en lang række andre præparater, som man er nødt til at forsøge, før man som specialist kan udtale, at alle behandlingsmuligheder er udtømte. Man skal også interessere sig for, hvilken dosis medicinen er givet i og om patienten rent faktisk har taget den.

ECT er den mest effektive behandling mod depression og hjælper hvert år mange til at få et bedre liv. Mange patienter takker lægen for at have fået ECT, fordi behandlingen har forandret deres liv. Det samme gælder antidepressiv medicin, som gives til blandt andet depressioner og angstlidelser. Er man depressiv eller angst, lider både personen selv og familien. Det kan ødelægge et ægteskab, betyde fyring, isolation og i værste fald selvmord. Psykologisk behandling er kun effektiv ved lettere og visse moderate depressioner. I sværere tilfælde kræves som tillæg medicin for at opnå effekt. Og alle er vel enige om, at en person med en lettere depression ikke skal have tildelt fleksjob eller førtidspension?

Al behandling kan have bivirkninger. Bivirkninger skal altid opvejes mod virkning. Inden Mette Frederiksen og andre harcelerer mod »lykkepiller« og ECT, skal de spørge de tusinder af danskere, hvis liv er forandret efter lægelig behandling.

Psykiske sygdomme er sygdomme i hjernen. Medicin genopretter balancen i de signalstoffer som medfører depression, angst, koncentrationsbesvær, selvmordstanker, appetitændringer og søvnforstyrrelser. På samme måde som medicin mod stofskiftesygdomme, gigt og hjertesygdomme har indvirkning på skjoldbruskkirtlen, leddene og hjertet.

Lægeligt set giver det ikke mening at udtale, at psykiske sygdomme, når det gælder behandlingsmuligheder, adskiller sig fra fysiske sygdomme. Når Mette Frederiksen udtaler, at det støder hende, hvis man kræver, at psykiatriske patienter skal tage medicin for at få det bedre, bomber hun psykiatrien tilbage til de antipsykiatriske halvfjerdsere. Der foreligger tonsvis af evidens for, at psykofarmaka bedrer og i mange tilfælde helbreder psykiske sygdomme.

Konsekvensen af ministerens udtalelser vil være, at alle med psykiske sygdomme kan sige nej til at få medicin og dermed kan rigtig mange få tildelt førtidspension. Selv skizofrene kan jo så nægte at tage medicin, for man kan vel ikke gøre forskel? Så Bjarne Corydon og Margrethe Vestager kan godt skyde en hvid pil efter flere penge til statskassen. Dem har Mette Frederiksen nemlig lige fyret af.

Lad os håbe, at Mette Frederiksen kommer på bedre tanker. For det danske samfund kan man håbe, at denne nødvendige reform ikke strander på uvidenhed og personlige holdninger uden evidens. Men lige nu tegner det til endnu en fatal brøler for S-SF-R regeringen. Så den får måske snart brug for lykkepiller?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.