Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Regeringen knækker de små virksomheder

Colette Brix: Regeringen vil gerne lette skatter og afgifter på erhvervslivet i forbindelse med en kommende job- og vækstpakke, og det skal den have ros for. Den glemmer bare altid de små virksomheder i Danmark, som får alle byrderne samt flere og flere skatter og afgifter.

Vi har intet imod, at mastodonterne med de store organisationer får lettelser, men politikerne har det med at glemme, at over 90 pct. af vores virksomheder har under 20 ansatte, og over 40 pct. af virksomhederne er énmandsvirksomheder. Det er først og fremmest her blandt iværksættere og små virksomheder, at nye arbejdspladser skabes.

Regeringen har nu haft halvandet år til at vise, at den vil de små virksomheder godt. Og hvad er der kommet? Svaret på krisen har været en lind strøm af regninger til de små virksomheder, der må dreje nøglen om og lukke arbejdspladser. Selvom fedtafgiften er sløjfet, så har den tidligere sukkerafgift fået et nøk opad sammen med alle de andre afgifter. Skatten på firma- og leasingbiler er steget. Bundskatten har også fået et skub opad, så alle bliver straffet for, at færre kan nyde godt af afskaffelsen af fedtafgiften. Det er godt, at fedtafgiften er afskaffet, men det er med hundens egen hale.

Her fra årsskiftet er vi blevet snydt for 170 mio. kr. i forbindelse med, at regeringen har indført et nyt AUB-bidrag som erstatning for AER-bidrag. Nu skal vi også finansiere skolepraktikydelsen, og det er en ny udgift. Så skal vi betale 360 mio. kr. mere til erhvervsforsikringer, da regeringens afgiftslyst foruden reklamer også rammer forsikringer. Beskæftigelsesministeren, der gerne vil skabe nye arbejdspladser, har forringet de mindre virksomheders sygeforsikring med en ekstra regning på 40 mio. kr.

Så bliver det dyrere, når de ansatte er syge. Derfor opsiger mange mindre virksomheder ikke bare forsikringen, men også de ansatte. Nu mangler vi så bare regningen fra beskæftigelsesministeren, når der kommer en tvungen barselsordning for selvstændige, som regeringen har annonceret vil komme. Oven i hatten presser regeringen på for at indføre sociale klausuler ved offentlige udbud, som favoriserer de store virksomheder. De mindre virksomheder har ikke det samme apparat som store virksomheder og kan ikke på samme måde oprette praktikpladser og skrive digre værker om CSR og arbejdsmiljø. Så de får ikke opgaverne og lukker i stedet for.

Regeringen, der gerne vil gøre det godt for erhvervslivet, har glemt 90 pct. af virksomhederne, der ikke har mærket forbedringer, men kun regninger fra regeringen. I forvejen kæmper vi mod en økonomisk krise og afmatning uden lige. Vi bliver nødt til at afskedige medarbejdere og har ikke brug for højere skatter, afgifter og flere regler. Vi skal den anden vej. Afgifter og skatter på arbejdskraften skal fjernes, og både økonomiske og administrative byrder skal fjernes fra de små virksomheder.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.