Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Berlingske mener

Regering uden venner

16 måneder er gået, siden vælgerne stemte SRSF-regeringen til magten. Eller rettere: Gav Det Radikale Venstre indflydelsen tilbage i dansk politik, hvilket partiet kvitterede for ved at tage magten fra Lars Løkke Rasmussen og give den til Helle Thorning-Schmidt.

Forløbet er velbeskrevet, men det er alligevel værd at opholde sig ved den pris, det havde. S-SF lovede før valget, at man ville føre rød økonomisk politik, men stort set videreføre blå bloks værdipolitik, f.eks. på udlændingeområdet. Da vælgerne havde stemt, blev omkostningen for Det Radikale Venstres genvundne position som konge- og dronningemager i dansk politik, at den nye regering i stedet kom til på lange strækninger at føre blå økonomisk politik, tilsat markante røde værdipolitiske markeringer.Resultatet er her knap halvandet år efter valget, at regeringen er stort set uden venner.

Den ligger fortsat så stabilt lavt i meningsmålingerne, at det må sende stadige kuldegysninger gennem regeringen og de tre magtbærende partier. For den for en centrum/venstre-regering så grusomme realitet er, at den røde værdipolitik på den ene side ikke har haft stor vælgertække. Dertil har den i alt for høj grad bestået af mere eller mindre udsyrede markeringer fra ambitiøse radikale om alt lige fra kønsneutrale pas til ændringer af flagreglerne, suppleret med lejlighedsvise lempelser af en stram udlændingelovgivning, som ellers havde stor opbakning i befolkningen. Med det forudsigelige resultat, at asylsøgere nu atter strømmer mod Danmark i langt større tal end tidligere. Derudover har den røde værdipolitik budt på solide fiaskoer - betalingsringen og forbuddet mod købesex falder i øjnene - hvor regeringen har meldt offensivt ud for siden at trække sig undskyldende tilbage.

Hvad angår den økonomiske politik er Det Radikale Venstres indflydelse fortsat åbenbar. Det lykkedes i dette efterår at få helt eller delvist demonteret nogle politisk farlige landminer, særligt omkring dagpengeperioden, som efter indgåelsen af en skattereform i sommer med dele af blå blok reelt truede regeringens forhold til støttepartiet Enhedslisten. På den front synes der at være midlertidig våbenhvile, men grundproblemet for Thorning-regeringen er ikke løst: Dybest set finder et flertal af borgerne i Danmark, herunder det vælgersegment nogle har døbt »de blå Bjarner«, at en blå blok under ledelse af Lars Løkke Rasmussen vil være bedre til at føre blå økonomisk politik, end rød blok er det. Hvilket adskillige konkrete forløb, ikke mindst den nærmest tragikomiske situation omkring akutjob-ordningen, vel for de fleste kun er en bekræftelse på.

I midten af dansk politik sidder økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager, af flere kåret til Danmarks mest magtfulde politiker og leder af dét parti, for hvem regeringsprojektet indtil videre har været mindst skadeligt. I SF har man været igennem et smerteligt lederskifte, hvis dønninger endnu ikke har lagt sig. Hos Socialdemokraterne sidder Helle Thorning-Schmidt endnu uantastet, men hvor længe varer det, hvis de katastrofale meningsmålinger varer ved - eventuelt tværs gennem næste års kommunalvalg? Alt i alt er status for regeringen ved dette årsskifte, at der nok er skabt lidt større stabilitet i de seneste måneder. Men at konstruktionen er så skrøbelig og vennerne så få, at det hurtigt kan ændre sig igen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.