Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Reel åbenhed om forsvaret

Nick Hækkerup: Journalist Christian Brøndum problematiserer i en artikel i mandagens avis, at den nye regering og jeg som forsvarsminister har valgt en mere åben linje i forhold til dansk krigsdeltagelse end den tidligere regering.

Nick Hækkerup, Forsvarsminister (S)
Nick Hækkerup, Forsvarsminister (S)

Artiklens påstand er, at vi ikke lever op til denne åbenhed, fordi jeg har afvist at tage stilling til konkrete retssager, der i øjeblikket behandles i det danske retssystem. Som minister bør jeg ifølge artiklen åbent blande mig i verserende retssager for at tilfredsstille den ene eller den anden part, i det konkrete tilfælde til gavn for advokat Christian Harlang.

At det har noget med åbenhed at gøre er noget vrøvl. Det handler om tillid til det danske retsvæsen. Som politikere laver vi lovene og reglerne, og vi har muligheden for at lave dem om. Men det er ikke meningen, at lovgiverne, og lige så lidt ministrene, blander sig i domstolenes arbejde. Det er faktisk en grundpille i vores demokrati, at den lovgivende, udøvende og dømmende magt er adskilt. Det er ikke åbenhed at forsøge at påvirke dommerne til at komme til den ene eller den anden afgørelse. Det er ikke åbenhed, at politikerne gennem medierne lægger pres på, hvad vej en retslig afgørelse bør gå. Der er lande, hvor den slags er almindeligt, og hvor der bliver taget let på magtens tredeling; Danmark er heldigvis ikke et af dem.

Hvad handler åbenhed så om? Lad mig starte et andet sted: Når jeg er så optaget af at skabe større åbenhed om forsvarets indsats, er det fordi Danmark har brug for, at vi fører en aktiv udenrigspolitik. Det er simpelthen i vores nationale interesse - det er sådan vi bedst forsvarer vores mulighed for at leve i tryghed, sikkerhed og frihed. Men en konsistent aktiv udenrigspolitik kræver i et demokrati som det danske, at befolkningen kan regne med, at vi fortæller åbent om, hvad denne politik indebærer.

De tider er heldigvis for længst forbi, hvor man kunne lade befolkningen leve i lykkelig uvidenhed om verdens gang, og hvor magthaverne kunne tromle deres politik igennem. Derfor skal vi også være åbne om forsvarets indsats. Åbne om de problemer, vi møder, og åbne om de omkostninger, ikke mindst menneskelige, det har at være i krig. Tanken om, at der ikke er »noget at komme efter«, eller at enhver kritik er udtryk for manglende opbakning til vores soldater, holder ikke. Tværtimod. Jo mere åbne vi er om vores militære deltagelse, jo stærkere et fundament står vores aktive udenrigspolitik på. Danskerne har siden tidligt i 1990erne bakket op om, at vi engagerer os i verdens brændpunkter, fordi de anerkender, at det også er i Danmarks interesse at bidrage. Men de forventer med rette, at de ikke bliver ført bag lyset.

At det ikke bare er tomme ord om åbenhed vidner den netop nedsatte Irak-kommissionen om. Denne regering ønsker at bringe al viden frem om fx behandlingen af fanger i Irak-krigen og krigen i Afghanistan. På samme måde handler det om åbenhed, når vi hele tiden orienterer Folketinget og offentligheden om de problemer, vi løbende har med tilbageholdte i Afghanistan. Og åbenhed er, når regeringen og jeg ikke lægger skjul på, at de opgaver vi sender vores soldater ud på, er farlige, kan gå galt og koste civile livet.

Åbenhed er med andre ord et mål i sig selv. Og spørgsmålet om åbenhed er for vigtigt til at blive taget som gidsel af enkelte advokaters og journalisters luner.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.