Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Racisme mest udbredt blandt indvandrere

Lars Aslan Rasmussen: Jeg er helt med på, at Dansk Folkeparti både kommer med udtalelser, der er rabiate, og har synspunkter i den offentlige debat, som er stærkt diskriminerende.

Lars Aslan Rasmussen, Socialordfører for Socialdemokraterne i Borgerrepræsentationen
Lars Aslan Rasmussen, Socialordfører for Socialdemokraterne i Borgerrepræsentationen

OPDATERET: :»Er danskerne racister? Indvandrerforskningens problemer«. Sådan lyder titlen på en meget omtalt ny bog af lektor Mehmet Ümit Necef fra Syddansk Universitet og professor Henning Bech fra Københavns Universitet.

Og konklusionen fra de to forskere er befriende: Danskerne er ikke racister. Som søn af en kurdisk far og en dansk mor har jeg aldrig forstået, at vi i årtier har haft denne debat herhjemme. For selvfølgelig er Danmark ikke et racistisk samfund, og slet ikke set i forhold til mange af de lande, hvorfra langt de fleste indvandrere kommer fra. I stort set hele Mellemøsten findes der statsautoriseret diskrimination af religiøse, etniske eller seksuelle mindretal. Noget der er ikke-eksisterende i Danmark.

Jeg er helt med på, at Dansk Folkeparti både kommer med udtalelser, der er rabiate, og har synspunkter i den offentlige debat, som er stærkt diskriminerende.

Men værd er det også at huske på, at knap ni ud af ti danskere ikke har stemt på dette parti, og heller ikke kommer til det.

I stedet for at tale om racisme bør vi gå bag om bekymringerne og vende debatten lidt på hovedet. I bogen nævner forfatterne f.eks. problemet med dørmænd på diskoteker, der afviser unge med anden etnisk baggrund, og påpeger, at der mere er tale om nervøsitet for omsætning end for racisme. Det er selvfølgelig uacceptabelt at diskriminere, men hvorfor ikke gøre noget ved det egentlige problem, nemlig det faktum at der er en stor overrepræsentation af unge med anden etnisk baggrund (især arabisk) i kriminalitetsstatistikken? Og ligeledes er det tankevækkende, at disse klager om diskrimination i nattelivet altid kommer fra mænd med anden etnisk baggrund og aldrig fra kvinder med anden etnisk baggrund.

Dette skyldes jo desværre, at pigerne i mange muslimske familier ikke har de samme rettigheder som drengene. En middelalderlig diskrimination der desværre trives i bedste velgående i 2013. Sat lidt på spidsen kan man sige, at der er overdreven fokus på racisme hos dørmænd i nattelivet, men slet ingen fokus på sociale dørmænd i familierne.

Forfatterne nævner også, at hvis en far er bekymret for, at hans datter har fået en kæreste med anden etnisk baggrund, så er det ikke udtryk for racisme. Jeg er helt enig. Og også her er det værd at vende debatten på hovedet. For hvem er mest racistisk? Den danske far der er bekymret for sin datter, men dog accepterer hendes kæreste? Eller den muslimske far, der aldrig kunne drømme om at acceptere, at hans datter overhovedet så en dansk mand?

Skulle man være i tvivl om problemets omfang, kan man blot tage et kig på den høje overrepræsentation af kvinder med anden etnisk baggrund på landets kvindekrisecentre.

Og nu vi er i gang med racismedebatten, så lad os én gang for alle acceptere, at racisme ikke altid er rettet fra majoriteten mod minoriteten i et samfund, men at den i lige så høj grad kan have omvendt fortegn, eller rette sig fra én minoritetsgruppe mod en anden minoritetsgruppe. Dette eksempel ser vi tydeligt, når danske jøder ikke kan færdes sikkert i områder med mange indvandrere fra Mellemøsten.

Jeg håber, at Necef og Bechs bog er første skridt i retning mod en ny debat om racisme og intolerance i Danmark. For det har vi som samfund i den grad brug for.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.