Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Professor: Hiv skal forebygges på en ny måde

De senere år har flere undersøgelser bekræftet, at smitsomheden er ekstremt lav hos hiv-smittede, der er i en velfungerende hiv-behandling. I praksis betyder det, at langt de fleste hiv-smittede reelt ikke kan smitte andre. Det er de, der ikke er testet, og derfor er uvidende om deres sygdom, der står for den fortsatte smitte med hiv i Danmark.

Det tegner et markant andet billede, end det mange danskere har af hiv, og det udfordrer vores opfattelse af sygdommen. Der er behov for, at vi i fællesskab ændrer synet på hiv og den måde, vi forebygger sygdommen på. Det var et medicinsk gennembrud uden sidestykke, da den nye kombinationsbehandling mod hiv kom i midten af 90’erne. Nærmest fra den ene dag til den anden rejste alvorligt syge mennesker sig fra deres senge. Mennesker, som sygdommen havde suget al livskraft ud af, fik pludselig styrke, energi og livslysten tilbage.

Aldrig i historien er en medicinsk udvikling gået så hurtigt, og ingen af os, der var midt i det, kunne forestille os, hvilke fremskridt vi skulle opleve. At hiv-smittede med et par tabletter om dagen kunne få et liv, der var nogenlunde ligesom alle andres - i hvert fald medicinsk set.

Vi forestillede os heller ikke, at medicinen havde en sådan markant virkning på smitsomheden. I dag ved vi, at det forholder sig sådan og den viden er nok den mest betydningsfulde nyhed omkring hiv, vi har oplevet, siden det medicinske gennembrud i 90’erne.

VI HAR LÆNGE vidst, at mængden af virus har en afgørende indflydelse på smitsomheden. I dag ved vi, at smitsomheden fra velbehandlede hiv-smittede personer er ekstrem lav. Vi kan ikke sige, at den er nul, men den er usandsynlig lille, og der er ingen videnskabelige studier, som har påvist smitte fra en velbehandlet person.

Det er hiv-medicinen, der effektivt hæmmer produktionen af virus og som får mængden af virus i blodet til at falde. Vi ved, at virusmængden hos de fleste, der er i behandling, er så lav, at den ikke kan måles. Det betyder, at 80 pct. af hiv-smittede i Danmark reelt ikke er i risiko for videresmitte. Samtidig ved vi, at omkring hver tiende hiv-smittede herhjemme er smittet uden at vide det, og en del af dem har høje virusmængder og er meget smitsomme.

DERFOR SKAL VI oplyse om den konkrete smitterisiko. Vi skal fortælle den velbehandlede hiv-smittede og dennes partner, at han eller hun reelt ikke er smitsom. Derimod skal den hiv-smittede, som ikke er velbehandlet, have besked om at vedkommende er smitsom.

Samtidig skal vi styrke indsatsen for at få flere testet tidligere. Både for på den måde at undgå sygdom hos den enkelte person og for samtidig at nedbringe antallet af hiv-smittede, der kan bringe smitten videre.

Endelig skal vi informere om sygdommen til befolkningen, så overdreven angst for sygdommen undgås, og hiv-smittede ikke oplever stigma og diskrimination.

Følgende har medvirket til artiklen: Lars Østergaard, professor, Århus Universitetshospital, Court Pedersen, professor, Odense Universitetshospital, Henrik Nielsen, professor, Aalborg Universitetshospital, Jens Lundgren, professor, Rigshospitalet, Susan Cowan, Statens Seruminstitut, Lars Mathiesen, overlæge, Hvidovre Hospital, Henriette Laursen, direktør i AIDS-Fonden.
 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.