Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Mediemøllen

Pressens interne affærer

Niels Krause-Kjær: Radio24syv har om lørdagen i sin etårige levetid sendt programmet ’Interne Affærer’ med Brügger og Bertelsen som værter. Her har de to kanalchefer foldet sig ud med lige dele afvæbnende humor og selvironi om livet på den nye radiostation.

Niels Krause-Kjær, journalist og forfatter
Niels Krause-Kjær, journalist og forfatter

Medarbejderudviklingssamtaler er blevet foretaget direkte i radioen og frådende mails fra vrede lyttere læst højt. Intet var helligt. Alt kom frem. Åbenhed frem for alt.

Indtil første lørdag efter fyringen af kanalchef Mads Brügger og den efterfølgende bebudede afsked med chefredaktør Suzanne Moll. Da udgik programmet. Herefter er det ikke længere muligt at tage postulatet om åbenhed i almindelighed og programmet ’Interne Affærer’ i særdeleshed alvorligt – hvis det da overhovedet genopstår. Seneste program var ifølge hjemmesiden 10. november, hvor de to sjove redaktører lovede, at »denne udgave af Interne Affærer er ikke bare meget intern, den gi’r også Fanden i vold i en grad, som sjældent er hørt mage til på dansk radio.« Måske. Det blev i alt fald foreløbig sidste gang.

Radio24syvs berøringsangst for interne affærer – når det ikke bare er ligegyldig småsjov – minder desværre om den håndsky tilgang til åbenhed om egne forhold, som pressen med ganske få undtagelser er præget af. Den åbenhed, medierne kritiserer andre for ikke at være i besiddelse af, kan branchen sjældent selv levere, når det gælder. Mediebranchen er ligeså fyldt med intetsigende forsikringer om ’gensidige aftaler’, tomt sprog og halve løgne som resten af erhvervslivet.

Som sagt med enkelte undtagelser. Journalist og forfatter Bettina Heltberg udgav for nogle år siden romanen ’Deadline’ om forholdene på et københavnsk dagblad, der mindede voldsomt om hendes egen arbejdsplads, Politiken. I romanen udstilles og latterliggøres en chefredaktør, som mindede voldsomt om nu afdøde chefredaktør Tøger Seidenfaden. Jeg – journalistisk opdraget på Jyllands-Posten – spurgte hende engang, om romanen ikke havde givet hende problemer i bladhuset? Hun forstod simpelthen ikke spørgsmålet. Det var overhovedet ikke et problem i et bladhus, hvor også Tom Kristensen huserede som skribent og litterat med det udleverende mesterværk ’Hærværk’.

Jeg mindes en lignende roman skrevet af en kollega på Jyllands-Posten tilbage i 1990erne. Forfatteren måtte leve med social udstødelse af topledelsen resten af sin ulykkelige tid på avisen. Nu har de to aviser samme ejer, men ånden om egen åbenhed synes stadig adskilt.

Moderne mennesker forlanger præcise varedeklarationer og klar tale fra aktører i det offentlige rum. Vi vil se lægen over skulderen. Vi vil forstå, hvad vores advokat siger. Erhvervsledere og politikere skal stå klar fra tidlig morgen og udvise moderne ledelse og åbenhed. Enhver hul tale blotlægges og afkodes.

Medierne er de seneste år blevet bedre til at kritisere hinanden. Det var tiltrængt. Nu mangler vi bare, at medierne indtager samme åbenhedsmedicin om sig selv, som vi forlanger af alle andre.

Interne affærer er ikke selvglad navlepilleri. Det er afgørende for et medies forhold til brugerne. At Radio24syv dumpede, da det virkelig gjaldt, rummer sin egen undskyldning – radiostationen fulgte blot en lang tradition i branchen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.