Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Prag Revisited

Tom Jensen: Jeg husker udmærket min egen tur til Prag i 3.g. tilbage i 1984. Sådan da ... Bagefter gjorde jeg op, at jeg havde sovet 14 timer. I løbet af syv nætter. Der blev da gået til den.

Tom Jensen, Chefredaktør
Tom Jensen, Chefredaktør

Således måtte vi elever støtte en af lærerne – ingen nævnt, ingen glemt – ud af toget ved ankomsten til Prag, som dengang var tjekkoslovakisk hovedstad beliggende i den kommunistiske østblok bag Jerntæppet. Læreren havde undervejs fået mere end en tår over tørsten. Vi hang hver aften på diverse barer, heriblandt den senere turistfælde U Flekú og en lille beverding lige over for hotellet, hvor fadøl kostede to kroner og glassene blev nødtørftigt skyllet i beskidt vand mellem serveringerne. En aften blev vi trukket med på stripbar; her mødte vi blandt andre Skoda-forhandleren fra en mindre nordjysk provinsby. Der var fest på hotelværelserne hver nat, og da vi en af dagene skulle ud og besøge et socialistisk mønstermejeri (var det vistnok), var der ikke én, så vidt jeg husker heller ikke blandt lærerne, som ikke var døden nær af tømmermænd og træthed.

Måske hører jeg derfor på den ene side ikke til dem, der falder ned af stolen over, at danske unge drager på »dannelsesdruk« til Prag i vinterferien. På den anden side synes tingene at udarte. Jeg mindedes ingen smadrede hoteller, knivstik eller hårde stoffer i omløb. Vores kriminelle adfærd bestod udelukkende i at veksle penge sort – dollars til koruna. Noget tyder på, at grænseløsheden i forhold til druk- og stofkultur uden bremse, særligt når man er under andre himmelstrøg, har udviklet sig i en usund retning siden. Men hvis skyld er det?

Her bliver det speget. Spørger man f.eks. DFs Morten Messerschmidt, er det socialisternes skyld. Under overskriften »Socialisterne bærer skylden for de unges eskapader« gør Messerschmidt sig på sin JP-blog til talsmand for, at »familiens sammenbrud, traditionernes opløsning, autoriteternes fald, mediernes dekadenceoverflod, folkekirkens nedbrydning og relativiseringen af værdier og begreber som identitet og fædreland«, som socialisterne står bag, er den direkte årsag til, at tingene ender med at gå amok, når danske unge rejser ud.

Kommentaren blev bl.a. skrevet som en reaktion på SFUs formand Gry Möger Poulsen, der på TV2 News forleden påstod, at udskejelserne er de borgerliges skyld: »De her ture bliver en ventil i forhold til en hverdag, hvor alle er deres egen lykkes smed ... Det er et udtryk for, at vi i ti år har hørt på de borgerliges logik om, at man bare skal være sig selv nok«, lød det fra SFU-formanden.

For mig at se antager diskussionen her nærmest surrealistiske dimensioner. Fra begge fløje påstår man i ramme alvor, at det er samfundets skyld, når unge skejer ud i Prag. I stedet burde man konkludere følgende: Uanset om regeringen er socialistisk eller borgerlig, uanset om strømningerne i samfundet bærer i den ene eller den anden retning, uanset om kulturløshed og manglende dannelse hærger, uanset om ego-idealer råder, så har hvert menneske et ansvar for sig selv og sine gerninger. I tilfældet Prag gælder det de unge, der rejser afsted. Og de forældre, der tillader de unge at rejse og måske undervejs i årene frem mod vinterferieturen har glemt at lære deres børn, hvordan man opfører sig, når man er gæster et sted.

Det er for mig at se den eneste meningsfulde konklusion, man kan drage af de af og til pinagtige nyheder fra Prag i den seneste uge. Spørgsmålet om, hvorvidt man kan se sig selv i spejlet om morgenen, herunder morgenen efter, handler ikke først og fremmest om socialisterne eller de borgerlige. Det handler om én selv og de nærmeste, man har ansvaret for. Enhver anden konklusion er blot opskriften på mere uansvarlighed.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.