Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Pensionsbranchen er ikke fredet

Mette Reissmann: I den offentlige debat er der kommet mere fokus på pensionsselskaberne og deres forvaltning af danskernes pensionsdepoter.

Mette Reissmann, MF (S), forbrugerordfører
Mette Reissmann, MF (S), forbrugerordfører

Det er positivt, ikke mindst fordi der på mange punkter er plads til forbedring i branchen. Det er en debat, jeg som forbrugerordfører for Socialdemokraterne blander mig i, fordi lønmodtagerne med deres arbejdsmarkedspensioner er kunder i pensionsselskaberne og har et legitimt krav på ordentlige forhold. Og lad det for god ordens skyld være sagt med det samme: Jeg støtter opsparing til pension også arbejdsmarkedspensioner.

Per Bremer Rasmussen, adm. direktør for Forsikring & Pension, stiller den 7. januar i Berlingske spørgsmål ved, om jeg ønsker at demontere det nuværende pensionssystem, fordi jeg mener, man bør overveje at indføre obligatorisk pensionsopsparing hos ATP. Dermed opstiller han retorisk den besynderlige logik, at hvis man som jeg kræver forbedringer i pen­sionsbranchen til gavn for lønmodtagerne, så må den underliggende dagsorden være et ønske om demontering. Det er en bekvem måde at se tingene på, hvis man som brancheorganisation ikke ønsker at gøre forholdene bedre for kunderne.

Pensionssystemet er til for lønmodtagerne, ikke omvendt. Pensionsbranchen er ikke en fredet branche, og branchen har ikke ført bevis for, at de har gjort det godt nok over for hårdtarbejdende danskere, når man ser på forholdet mellem omkostninger og afkast tværtimod.

Perioden fra 2001-2012 er investeringsmæssigt den sværeste periode i nyere tid startende med 9/11 og sluttede med en finanskrise, som ikke er slut endnu. Man skal sammenligne ATPs afkast med andre pensionsselskabers afkast og omkostningsniveau. Fra 2007-11 har ATP formået at få et afkast på 12,2 pct. om året på Danmarks største pensionsformue, hvilket er imponerende. Et resultat der overgår alle andre selskaber i branchen. På den baggrund skal mine overvejelser ses. Selskaberne skal administrere billigst muligt og være gode til at investere kundernes penge, så de får det højeste afkast. Hvorfor skulle lønmodtagerne nøjes med mindre? For pensionsselskabernes skyld?

Vel har indførelsen af arbejdsmarkedspensionerne været af det gode, men det giver på ingen måde de selskaber, der forvalter arbejdsmarkedspensionerne, carte blanche til hvad som helst. Man kunne meget vel argumentere for, at når man administrerer pensionsordninger, som lønmodtagerne i mange tilfælde er bundet til, så har man et endog særligt stort ansvar for ikke at overbetale sig selv, investere uklogt eller putte med informationerne.

Per Bremer Rasmussens indlæg viser, at branchen ønsker at bevare det eksisterende system og fastholde den nuværende ugennemsigtighed, så lønmodtagerne ikke har mulighed for at kunne gennemskue, hvor de får mest ud af deres hårdt opsparede midler.

Endelig undrer Per Bremer Rasmussen sig over, at netop en socialdemokratisk forbrugerordfører stiller sig kritisk over for pensionsbranchen. Jeg kan som en fremadrettet serviceoplysning sige klart, at jeg som socialdemokratisk forbrugerordfører ikke mindst er optaget af almindelige menneskers vilkår, sørme også deres arbejdsmarkedspensioner, og derfor har jeg tænkt mig at være ualmindeligt kritisk dér, hvor kritik er på sin plads. Det gælder også for pensionsbranchen. Men det er selvfølgelig lidt af en nyhed efter 10 år, hvor VKO fredede branchen og ikke gjorde noget for at rette op på den manglende konkurrence.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.