Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

Pas på pensions-nødderne

»Det er ærgerligt, hvis danske lønmodtagere i stor udstrækning reducerer deres pensionsindbetalinger. Det er nemlig godt og trygt for den enkelte at være selvforsørgende i alderdommen, og det er også godt for den offentlige økonomi, når danskerne selv finansierer deres pensionisttilværelse frem for, at det er skatteyderne.«

Når et egern lægger nødder til side til vinteren, er det ud fra en forvisning om, at nødderne ikke bliver stjålet fra hulen. Sådan er det også med de danske arbejdsegern. De lægger nødder til side i form af pensionsindbetalinger.

For nogle er det imidlertid en rigtig dårlig forretning at spare op til egen pension, fordi hele deres forrentning og noget af indskuddet »spises op« af inflation, OECDs næsthøjeste pensionsskat, indkomstskat og aftrapning af ydelser.

I særlig grad spises pensionen op af indkomstaftrapningen af ældrecheck og folkepensionens pensionstillæg. Jo mere man sparer op, jo mere mister man i ældrecheck og pensionstillæg. Det betyder f.eks., at en LO-arbejder tæt på pension i flere tilfælde har en real marginalskat på 130 pct. og derover, når han sætter penge ind på pension. Det holder ikke for den enkelte, og derfor indeholder den nyligt indgåede overenskomst også muligheden for at konvertere pensionsindbetalinger til ferie. Ganske rationelt for den enkelte LO-arbejder.

Det er imidlertid ærgerligt, hvis danske lønmodtagere i stor udstrækning reducerer deres pensionsindbetalinger. Det er nemlig godt og trygt for den enkelte at være selvforsørgende i alderdommen, og det er også godt for den offentlige økonomi, når danskerne selv finansierer deres pensionisttilværelse frem for, at det er skatteyderne.

Derfor skal der gøres noget, så det entydigt bliver en god forretning »at lægge nødder til side til vinteren«. Heldigvis lægger VLAK-regeringen i regeringsgrundlaget op til, at der skal gøres noget ved problemet.

Der er dog ikke så mange bud på konkrete løsninger. Jeg vil her skitsere en meget enkel løsning, der forbedrer incitamentet til at spare op til egen pension. Den går ud på at indføre et ekstra fradrag på ti pct. for alle, når der indbetales til pension. I dag er skattefradraget ved indbetaling på 52 pct. og 37 pct. for top- hhv. bundskatteniveauet. Disse skattefradrag øges til 62 hhv. 47 pct. for indbetalinger op til 50.000 kr. Dvs. hvis man indbetaler 50.000 kr., så får man 5.000 kr. i ekstra skatterabat.

Forslaget indebærer, at incitamentet til at indbetale til pension forbedres for to ud af tre af dem, der i dag indbetaler til pension. Det skyldes, at pensionsindbetalinger i dag for to ud af tre personer er under 50.000 kr. Ved et ekstra fradrag ved pensionsindbetalinger på ti pct., vil de sammensatte marginalskatter på realafkastet på pension falde fra 130 pct. til 80 pct. for en bundskatteyder tæt på pensionsalderen. Det er stadig alt for højt, men det er klart et skridt i den rigtige retning.

Samtidig vil forslaget øge beskæftigelsen med ca. 2.500 personer, fordi det bliver mere attraktivt at arbejde ekstra. Forslaget vil medføre et mindre-provenu på ca. fem mia. kr., som kan finansieres inden for råderummet på 37 mia. kr. frem mod 2025 ifølge Finansministeriet. Råderummet er til fri afbenyttelse for politikerne – enten kan det bruges på lavere skatter eller nye offentlige udgifter.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.