Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

»Pas du dit arbejde som skuespiller. Så skal jeg nok passe mit som Folketingets formand«

»Waage Sandø – og andre med ham – mener, at jeg som Folketingets formand skal have hænderne bundet på ryggen og finde mig i, at andre tæver løs på mig og mit parti.«

Arkivfoto
Arkivfoto

Skuespilleren Waage Sandø belærer i Berlingske 3. februar læserne og mig om, hvad jeg som Folketingets formand kan tillade mig at sige og ikke sige. Han lader forstå, at jeg bestemt ikke skal blande mig i noget som helst politisk, for hvis jeg gør, så »misbruger« jeg min stilling som Folketingets formand. Hvad er det dog for noget sludder?

Anledningen er, at jeg har tilladt mig at kritisere Det Kongelige Teaters skuespilchef Morten Kirkskov for hans påstand om, at debatten har fået en fascistisk tone, og at jeg desuden i utvetydige vendinger har taget afstand fra en britisk tegners fremstilling af statsminister Lars Løkke Rasmussen som nazist. Og da jeg så blev spurgt, om tegneren burde undskylde, svarede jeg selvfølgelig ja.

Waage Sandø – og andre med ham – mener, at jeg som Folketingets formand skal have hænderne bundet på ryggen og finde mig i, at andre tæver løs på mig og mit parti. For slet ikke at tale om, at jeg stiltiende skal finde mig i, at landets statsminister bliver fremstillet som nazist. Men er det ikke netop en opgave for Folketingets formand at gå i brechen, når danske politikere bliver angrebet på urimelig vis?

Waage Sandø har helt misforstået min rolle som Folketingets formand. Det sker faktisk, at jeg får henvendelser fra folk, som spørger, om »man overhovedet må stemme som Folketingets formand«. Det viser, hvor udbredt misforståelsen er. Jeg er fortsat valgt for Dansk Folkeparti og er en del af folketingsgruppen. Jeg er stadig en folkevalgt politiker ligesom Folketingets øvrige medlemmer, og så er jeg i øvrigt ikke den første formand, der deltager i debatten.

I flæng kan nævnes Mogens Lykketofts (S) engagement for Palæstina, den socialdemokratiske netavis Pio Pio og Lykketofts rolle som kommentator på TV 2 News. Eller Thor Pedersens (V) slet skjulte kritik af klimatopmødet med udsagnet om, at han godt kunne lide at komme hjem til et hus med lys i alle vinduerne samt hans deltagelse i Dansk Folkepartis »alternative« klimatopmøde i 2009. Det skal der være plads til.

Men hensyn til tegningen af statsministeren som nazist, så kan det være svært for Folketingets formand at sige det rigtige. Hvis jeg kritiserer den, er jeg enten en hykler på grund af Muhammedkrisen, eller også »politiserer« jeg. Hvis jeg undlader at sige noget, kan man kritisere mig for ikke at forsvare Danmarks omdømme – neutralitet kan nemt opfattes som samtykke.

Kære Waage Sandø, du er en fremragende skuespiller. Det roste jeg dig også for efter forestillingen »Indenfor Murene« en dag, jeg mødte dig. Men, »skomager, bliv ved din læst«. Du har på linje med alle andre borgere lov at udtale dig om politik, men lad være med at gøre det med en skuespillers »autoritet«. Du er lige så lidt politisk ekspert som Morten Kirkskov.

Pas du dit arbejde som skuespiller. Så skal jeg nok passe mit som Folketingets formand. Det er ikke et angreb på din, Morten Kirkskovs eller andres ytringsfrihed. Men det er en kritik af, at skuespillere, skuespilchefer eller kunstnere og forfattere skulle have en særlig ret til at udtale sig som eksperter i politiske og økonomiske spørgsmål – og fortælle mig, hvad jeg må som Folketingets formand.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Blogs
  • Kronikker
  • Kommentarer
  • Berlingske Mener
  • Groft Sagt
  • Den Politiske Puls