Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

Panik før lukketid

Som Grundtvig skriver i sit store frihedsbrev til nordens folk i 1832, skal kun Fenrisulven stå bundet. Det glubende dyr, der i sit »svælg vil det ædle begrave«. For vi må ikke true hinanden på livet, opildne til vold, drab og terror. Det står allerede i vores lovgivning, den skal bare håndhæves.

Sognepræst Marie Høgh: »Åndsfriheden har vi som demokratiske borgere i vores lille land mod nord fået med i vuggegave – den er vi opdraget med. Vores ytringsfrihed er allerede stækket. Frygten for islamistiske repressalier har sneget sig ind.« FOTO: SCANPIX
Sognepræst Marie Høgh: »Åndsfriheden har vi som demokratiske borgere i vores lille land mod nord fået med i vuggegave – den er vi opdraget med. Vores ytringsfrihed er allerede stækket. Frygten for islamistiske repressalier har sneget sig ind.« FOTO: SCANPIX

Med det ene ben i feriekufferten og med venstre hånd har et stort flertal i folketinget indgået en panikpakke (læs: imampakke). Veltilfredse – ikke mindst selvtilfredse har politikerne pakket badebukserne og solhatten. Adjø! Afsted på sommerferie. Og på vej ud ad døren fik de lige styr på de islamistiske hadprædikanter. En detaillovgivning – så hører vi nok ikke mere fra dem. Sådan. Nå ja – i farten fik politikerne også lige solgt lidt ud af arvesølvet. Selvom Bertel Haarder insisterer på at det er en »meget lille indskrænkning« af ytringsfriheden.

Vel er det ej – det er alvorligt et indgreb i det sande demokratis kendemærke: åndsfriheden. Den har vi som demokratiske borgere i vores lille land mod nord fået med i vuggegave – den er vi opdraget med. Vores ytringsfrihed er allerede stækket. Frygten for islamistiske repressalier har sneget sig ind. Ja, men stadigvæk: Vi må ikke true fjenden på hans ytringsfrihed. Vi skal ikke ødelægge vores frihed for at kæmpe for den. Nej, vi skal bruge friheden til at bekæmpe totalitære tanker. For vi tolererer ikke hvad som helst.

For frihed gælder for »alt hvad der stammer fra ånd«, skriver Grundtvig. Gennem den fremhævelse af åndsbegrebet skærper Grundtvig friheden. Den er nemlig på ingen måde en tolerant værdirelativ ligegyldighed, men en frihed der kun eksisterer dér, hvor livet anerkendes mellem mennesker. Frihedsbegrebet beror på en gensidig anerkendelse af, at det andet menneskes liv er noget værd. Det enkelte menneskes frihed, er altså afhængig af næstens frihed. Derfor kan Grundtvig tale om »frihed for Loke, såvel som for Thor«. For uenigheden skal nemlig ikke først udlignes, før den modstander man bekæmper, kan få del i friheden. Vi skal unde hinanden friheden – og kæmpe mod hinanden på lige vilkår. Selv den modstander – islamisten – vi med al magt skal bekæmpe, skal vi unde friheden til at forsvare sine frygtelige holdninger med ord.

Det ejendommelige for Grundtvigs frihedssyn er anerkendelsen af modstanderens frihed. Den frihed kæmper vi for, den frihed har nogle mennesker allerede mistet livet for. Men i respekt og i anerkendelse for dem der døde, for dem der lever i frygt for deres liv, må vi ikke knægte friheden. For som Grundtvig skriver i sit store frihedsbrev til nordens folk i 1832, skal kun Fenrisulven stå bundet. Det glubende dyr, der i sit »svælg vil det ædle begrave«. For vi må ikke true hinanden på livet, opildne til vold, drab og terror. Det står allerede i vores lovgivning, den skal bare håndhæves. Man må slet ikke bedrive religion, hvis man ikke overholder landets sæder, skikke og love. Punktum. Gør imamerne ikke det, må de drages til ansvar for det retsligt og ryge ud på røv og albuer.

Det er nemlig landets grænser, der skal beskytte os mod fjenden – ikke en lovændring.

Panikpakken er en reparation på en skade der allerede er sket. Politikerne er altså fire skridt bagved problemet, og nu er de på sommerferie. God sommerferie til dem – når de kommer tilbage bør de snitte grænsebomme og læse op på landets åndshistorie. Og huske Grundtvig.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.