Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Mediemøllen

Orakel-journalistik

Hans-Henrik Holm: Der var engang, hvor journalistik handlede om, hvad der var sket. Specielt i TV prøver man nu at få journalisterne til at spå om fremtiden. DR Nyheder tilføjede så den nyeste variant ved optakten til statsministerens nytårstale: »Vi lader som om vi ikke kender talen, fordi så kan vi lyde kloge og rigtige i vores forudsigelser«.

Internet og 24-timers nyhedskanaler på TV skabte breaking news-tendensen. Nu var der deadline hele tiden. Det blev stort set umuligt at komme først med nyhederne. Alle havde dem samtidig. Den traditionelle journalistiks modtræk var at fokusere journalistikken på de planlagte begivenheder: »I morgen vil Nationalbanken offentliggøre...« Begivenheder som møder, planlagte taler eller rapporter kunne man omtale på forhånd. »Vi forventer, at rapporten vil indeholde«

Men det endelige spring ind i orakel-journalistikken var ønsket om at komme deadline i forkøbet. Man kunne »gætte« på, hvad der ville ske i morgen. Man kunne bruge informerede iagttagere til at forudsige. Man kunne bruge eksperter til at forudse, hvad Nationalbanken ville gøre ved renten.

Som enkeltelementer i en fakta-baseret dækning af begivenheder er det næppe noget større problem, men orakel-journalistikken har taget magten fra nyhedsdækningen. Korrespondenten bliver bedt om at vurdere, hvad den egyptiske regering vil gøre ved protesterne i morgen. Økonomiske journalister skal forudse, om arbejdsløsheden stiger. Politiske journalister skal forudse, om ministeren går af eller kan blive. Mange gange er forudsigelserne korrekte, bl.a. fordi journalisterne har lært at udtrykke sig som oraklet i Delfi, der kom med dobbelttydige udsagn, som kunne fortolkes begge veje.

Men problemet er ikke, om de er korrekte eller ej. Problemet er, at de skubber den fakta-baserede journalistik om på bagsædet. Den formidles ikke i samme omfang. I stedet stopfodres publikum med breaking news overfladiskhed, der virker aktuel, men i realiteten er tomme nyhedskalorier. Her ved nytårstide er der fyldt med vilde og gætteribaserede Delfi-forudsigelser af det nye år. Det er måske forståeligt. Værre er det, at orakel-journalistikken fylder i den daglige nyhedsdækning året rundt

Og der er et alternativ. Studieværterne behøver ikke at stille spørgsmål, der kræver svar på, hvad der skal ske i morgen. Redaktionscheferne kan skride ind over for spekulative historier. Hvorfor skal der være optakter til alting? Hvorfor skal vi gætte på, hvad statsministeren vil sige? Brug ressourcerne på at grave historier frem, der gør os klogere på her og nu, og hvorfor noget sker.

Oraklet i Delfi varede kun en periode i græsk historie. Det var ikke produktivt eller fornuftigt at basere krig og fred på dobbelttydige udsagn om fremtiden. Delfi-journalistikkens konkurrence om at komme først fastholder medierne i et endeløst og håbløst fælles gætteri.

Journalister er ikke orakler. Deres troværdighed er baseret på, at de fremlægger relevante faktuelle oplysninger om, hvad der sker. Hjælper os med at forstå, hvad der er sket, og hjælper offentligheden med at tage politisk stilling til, hvilken vej vi vælger at gå lokalt, nationalt og globalt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.