Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Opportunistisk oppositionspolitik?

Ellen Trane Nørby: I mandagens kronik kan man forstå, at kronikøren anser det som opportunistisk oppositionspolitik, at jeg i en kronik i Berlingske 23. november stillede skarpt på de mange udfordringer, som billige kinesiske arbejdere vil skabe for Grønland og Danmark.

Ellen Trane Nørby Politisk ordfører (V)
Ellen Trane Nørby Politisk ordfører (V)

 Men de billige kinesere vil ikke kun påvirke Grønland - de vil i høj grad også påvirke Danmark og de danske ansvarsområder i Grønland. Derfor anser jeg det som min parlamentariske pligt at rette opmærksomheden mod et område, som regeringen i den grad forsømmer.

Jeg har sagt det før: minedrift i Grønland har et fantastisk udviklingspotentiale for Grønland, men det medfører også en række meget komplicerede problemstillinger, som skal overvejes nøje og debatteres grundigt, før porten åbnes for de billige kinesere. Venstre sår ikke tvivl om Grønlands ret til den grønlandske undergrund. Den er utvetydigt vedtaget i Selvstyreloven. Men vi er i Venstre meget opmærksomme på, hvilke konsekvenser Storskalaloven vil have for det grønlandske samfund, for Danmarks ansvarsområder i Grønland og for Rigsfællesskabet som helhed.

Når de udenlandske mineselskaber har fået foden indenfor i Grønland vil det vende op og ned på forholdet i Rigsfællesskabet. Mange grønlændere vil nok tænke - »Hvad skal vi med Danmark?«Og mange danskere vil måske tænke - »Så slipper vi for at betale bloktilskud«. Men de glemmer, at Danmark og Grønland er to små nationer i en meget stor verden. Vi er stærkest sammen; vores fælles historie - som vi danskere i visse perioder skal være mindre stolte af - går knap 300 år tilbage. Det må vi ikke smide på gulvet for de hurtige kinesiske milliarder.

Mandagens kronikør påstår også, at vi har sovet i timen og ikke haft tilstrækkelig opmærksomhed på Grønland. Her vil jeg tillade mig at minde om, at den tidligere VK-regering førte en både visionær og aktiv Arktis-politik. Vi tog initiativ til Ilulissat-erklæringen fra 2008, hvori alle de arktiske stater har forpligtet sig selv og hinanden til at følge international lov i Arktis. Den tidligere regering stod også i spidsen for Danmarks første Arktis-strategi fra 2011, som beskriver, hvordan Rigsfællesskabet som samlet enhed ruster sig til den nye globale interesse for Arktis.

Regeringen bør vise ansvarlighed og under respekt for Selvstyreloven tage imod de mange udstrakte hænder, som både Grønland og dansk erhvervsliv har sendt de seneste måneder. Kun ved at styrke dialogen og samarbejdet vil Rigsfællesskabet være rustet til den nye rolle, som vi uundgåeligt vil træde ind i.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.