Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

Øremærket barsel til fædre – ren win win

Yildiz Akdogan: For nylig blev vi bombarderet med nyheden om, at kvinder er en underskudsforretning for staten, mens mænd er en gevinst.

Fædre på barsel. Arkivfoto.
Fædre på barsel. Arkivfoto.

Undersøgelsen, som er lavet af professor Nina Smith, kom med en række forklaringer på denne skævhed. En af dem var spørgsmålet om den skæve barselsfordeling. Men denne ellers ret nyttige nyhed druknede i den gængse ligestillingsdebat med karikerede argumenter!

Egentlig er det en ret provokerende viden, at mænd over et livsforløb giver et plus på 0,6 millioner, mens kvinder i snit koster samfundet 1,6 millioner kroner. Netop derfor burde de underliggende forklaringer som barsel være nyttig viden at forholde sig til for Christiansborg – især når det handler om Danmarks økonomi og fremtid.

Det startede ellers ret godt for regeringen, som forholdt sig til problematikken ved at skrive øremærket barsel til fædre ind i regeringsgrundlaget. Men som en del andre ligestillingsemner blev øremærket barsel desværre også sat på standby i form af et undersøgelsesudvalg, der skal se på konsekvenserne ved en øremærkning. Godt nok med en deadline til sommer. Men det er en underlig måde at gribe tingene an på, for hvis man ikke kender konsekvenserne, hvorfor skrev man det så i regeringsgrundlaget?

Men som med så meget andet er der gået politik i det, og ikke overraskende har regeringens støtteparti, Enhedslisten, forsøgt at drille regeringen ved at fremsætte et beslutningsforslag om øremærkning af barsel til fædre.

Det har dog ikke bidraget med noget nyt til debatten – snarere tværtimod.

Oppositionen, som udover den gængse traver om, at ’familierne selv skal have lov til at bestemme over deres barsel’, har faktisk heller ikke et alternativt bud. Lavpunktet blev, da de Konservatives ligestillingsordfører, Mai Henriksen, der i sin iver for at argumentere imod en statslig indblanding, endte med at frasige sig ethvert ansvar som politiker ved at understrege, at »så måtte ligestillingen komme af sig selv«. Det er da noget af en vision for en ligestillingsordfører! Ikke desto mindre viser debatten, hvad man er oppe imod. En ængstelig regering og en total visionsløs opposition.

I disse krisetider burde netop hardcore økonomiske argumenter tale for handling. Nina Smith udtalte til Politiken: »..Hvis mænd og kvinder i højere grad deles om barsel, børn og karriere, vil vi undgå, at en stor del af det, vi har investeret i uddannelse, ikke bliver udnyttet. Det vil betyde en betydeligt mere kvalificeret og effektiv arbejdsstyrke og beskæftigelse og dermed større skatteprovenu.« Tidligere har både HK, 3F og DJØF argumenteret for øremærkning af barsel til fædre.

Ifølge DJØFs egen undersøgelse påpegede ca. 75 pct., at de ville have holdt længere barselsorlov, hvis de fik fuld løn i en længere periode end tilfældet var. Der er heller ingen tvivl om at barnet har godt af få så meget tid sammen med faderen og omvendt.

Der er tale om en ren win win situation. For mænd, kvinder, børn og samfundet. Så nu venter vi spændt på regeringen, der af gode grunde ikke kan gemme sig bag en undersøgelseskommission for altid. En nødvendig indsats er ventet fra mange kanter, alt andet vil være et løftebrud.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.

  • Blogs
  • Kronikker
  • Kommentarer
  • Berlingske Mener
  • Groft Sagt
  • Den Politiske Puls