Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Nu trænger vi til et liberalt bogmarked

Michael Aastrup Jensen: »Der er i dag ikke grund til at bekymre sig om salget af danske bøger, om antallet af nye danske bøger, eller om befolkningens mulighed for at handle i velassorterede boghandlere landet over. Faste priser på danske bøger tjener derfor ikke længere kulturpolitiske formål.« Sådan lød overskriften og opråbet fra Boghandlerforeningen 22. marts 2006.

Michael Aastrup Jensen, Kulturordfører (V)
Michael Aastrup Jensen, Kulturordfører (V)

Det kunne ikke gå hurtigt nok med frie bogpriser. Konkurrencestyrelsen fik på puklen for ikke at gøre nok og overbeskytte forlagene, der ikke på samme måde som boghandlerne havde rustet sig til den nye virkelighed. Det er derfor med stor undren, at jeg læser budskabet i kronikken 28. januar forfattet af landets største boghandler. Nu ønsker branchen så pludselig de faste bogpriser tilbage, og en stribe aktører henviser til »kulturpolitiske formål«. Samtidig lyder der ønsker om en »bog-lov«. Jeg husker ikke, at musikbranchen på noget tidspunkt har argumenteret for en »plade-lov«. Men situationen er ellers stort set den samme. Den teknologiske udvikling lagde cd’en i graven, og i dag sælges musik næsten udelukkende via online-streaming. Ville faste priser have reddet cd’en? Nej, det er der vist ingen, der tror.

Litteraturen er udfordret af den teknologiske udvikling og ikke markedskræfterne. Det er imidlertid ikke en trussel, men en mulighed som branchen må gribe i stedet for at puste liv i en bagstræberisk debat om faste bogpriser. Lad os i stedet diskutere, hvordan vi styrker dansk litteratur, hvordan vi styrker ordet, og lade papir være papir. Det er ikke urealistisk, at vi om fem år har et Spotify for bøger, hvor man for et fast beløb hver måned har adgang til alt dansk litteratur, eller litteratur fra hele verden. Med et sådant perspektiv giver debatten om faste bogpriser ikke mening.

E-bogen er i modsætning til i USA endnu ikke brudt igennem her til lands. Indtil det sker, så kan forbrugerne glæde sig over, at priserne på de mest populære bøger er faldet markant. Det har forbrugerne taget til sig, og i dag er der langt flere, der køber bøger end før liberaliseringen. En undersøgelse fra Konkurrencestyrelsen viser, at de nye bogkøbere især er forbrugere med en lav indkomst. En bog-lov ville altså være socialt skæv. Mener branchen virkelig, at vi skal have faste priser for at fremme den smalle litteratur på bekostning af den brede litteratur, som bliver læst af alle samfundslag? Det, synes jeg faktisk, er usympatisk, hvis det er tilfældet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.