Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Nødhjælp er ikke politikernes redskab

Jeg er dybt uenig med Berlingskes leder om, at nødhjælpsorganisationer aktivt bør føre alle politiske beslutninger ud i livet.

Jesper Brix.
Jesper Brix.

 

I Berlingskes leder, mandag, anklager man hjælpeorganisationer som Læger uden Grænser for at boykotte hjælp til flygtninge. Intet kunne være mere urigtigt. Vi hjælper dem i massiv skala – på trods af, at de befinder sig i EU, hvor vores arbejde slet ikke burde være nødvendigt. EU har – modsat Sydsudan og Den Centralafrikanske Republik – midlerne og kan sagtens stå for al nødhjælp i Grækenland. Det sker bare ikke, og derfor er blandt andre Læger uden Grænser massivt til stede flere steder i landet, blandt andet på Lesbos.

Vores læger behandler hver dag sårbare mennesker, der er på flugt fra krig og desperation. Vi tager imod familier, der kommer i gummibåde over havet. Vi kører rundt på Lesbos med mobilklinikker og behandler patienter i Mantamados transitcenter.

Men i forrige uge suspenderede vi vores arbejde et enkelt sted på øen, Moria, hvor EU har oprettet en interneringslejr for mennesker på flugt. Lejren er nu en del af systemet, der er sat i værk med EU-Tyrkiet- aftalen. Vi er meget bekymret for, om den vil fratage sårbare mennesker retten til at søge asyl, hvor de kan være i sikkerhed og få den hjælp, de har brug for. Vi ønsker ikke at være en del af systemet, der behandler mennesker på en så dybt problematisk måde. Det er en meget svær beslutning at tage, men det gør den lidt nemmere, at EU selv har økonomi til at stille med sundhedsmedarbejdere.

Humanitære organisationer boykotter EUs aftale med Tyrkiet

Vores beslutning er kun humanitær. Politik og nødhjælp skal ikke blandes sammen, og vi er farveblinde, når det kommer til politik. Vores fokus er kun, om en given politik får store negative humanitære konsekvenser. Hvis det er tilfældet, må vi reagere. Det burde ikke være en overraskelse, at professionelle organisationer med mangeårig erfaring forholder sig til humanitære problemstillinger – alt andet ville være uetisk. Vi har ikke som formål at arbejde inden for politiske rammer. Og vi ville først blive til politikernes redskab, hvis vi ikke selvstændigt tog stilling til de humanitære konsekvenser af politikernes beslutninger.

Lederen i Berlingske plæderer for, at hjælpeorganisationer som vores bør slå hælene sammen, når politikere beslutter sig for en given politik. Det vil være et skræmmende perspektiv. Pointen med humanitær hjælp er netop, at den ikke skal være en del af et politisk mål, men skal være uafhængig.

Det er en uafhængighed, vi også tilstræber i vores finansiering: 79 pct. af vores globale indtægt kommer fra private midler. I vores arbejde i Grækenland bruger vi kun private midler.

Stop boykotten af hjælp til flygtninge

Der er i princippet intet nyt i EU-Tyrkiet aftalen – EU har også tidligere udliciteret håndtering af flygtninge til Libyen og Marokko. I Læger uden Grænser er vores årelange erfaring, at disse aftaler medvirker til at kriminalisere flygtninge, militarisere grænser og efterlader en masse mennesker uden en reel chance for at søge beskyttelse og asyl, som jo er deres ret.

Jeg er dybt uenig med Berlingskes leder om, at nødhjælpsorganisationer aktivt bør føre alle politiske beslutninger ud i livet. Det gør vi ikke i EU. Det har vi heller ikke gjort i Syrien. Eller i Nordkorea. Vi er neutrale, upartiske og uafhængige.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.