Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Opinion

Nej til købesex handler om værdier

Camilla Schwalbe, formand, DSU: Jeg er dybt skuffet over, at regeringen har kasseret planerne om at forbyde køb af sex. De hundredvis af prostituerede rundt om i landet, der hver dag må have sex med op til 20 mænd for at få pengene til at slå til, må nu se langt efter bedre forhold.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

Regeringens beslutning om at følge Straffelovsrådets indstilling, uden videre debat, undrer mig af flere grunde. For det første er et forbud mod sexkøb ikke et spørgsmål om jura, men et spørgsmål om værdier. Det handler om noget helt banalt, nemlig om hvorvidt vi mener det er i orden, at man i Danmark anno 2012 kan købe retten til at trænge ind i et andet menneske. Jeg har talt med massevis af tidligere prostituerede, og de fortæller om de enorme fysiske og psykiske konsekvenser, det har haft at være prostitueret.

De lider stadig af eftervirkningerne selv mange år efter, at de er stoppet. De arbejds- og livsvilkår, man har som prostitueret, ville vi aldrig acceptere i nogen anden sammenhæng. Derfor mener jeg, at det må være klar socialdemokratisk politik at forbyde køb af sex. Der er tale om et overgreb på et andet menneske, uanset hvordan man vender og drejer det.

For det andet har jeg meget svært ved at se, hvad det er for juridiske problemer, der står i vejen for et forbud. Sverige gennemførte et forbud mod køb af sex i 1999, Norge og Island fulgte efter i 2009. Jeg har meget svært ved at se, hvad det er, som regering, parlament og politi magter i Sverige, Norge og Island, som man ikke magter i Danmark.

Det virker mest af alt som en dårlig undskyldning, Den svenske rigsadvokat undersøgte i 2010 konsekvenserne af det svenske forbud. Og her gjorde hun mange af de bekymringer, som også har været fremme i den danske debat, til skamme. Ikke bare er svenskernes lyst til at købe sex kraftigt formindsket, det samme er holdningen om, at det er i orden at købe et andet menneske. Specielt blandt de unge. Gadeprostitutionen er halveret, og modsat Danmark, har Sverige ikke oplevet en voldsom stigning i antallet af handlede kvinder.

Endelig melder politiet, at tilværelsen for de prostituerede ikke er blevet forringet efter forbuddet. Det er på høje tid, at regeringen viser, hvilke værdier den står for, når det gælder samfundets svageste. De prostituerede er blevet ladt i stikken i alt for mange år. Der er rigeligt, som er trængt ind hos de prostituerede – nu er det på tide, at budskabet om nej til sexkøb trænger ind hos regeringen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.