Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

Når fortiden frister

Ulla Tofte: Nørder, nysgerrige eller nynazister – alle har ret til en fortid.

Ulla Tofte, historiker, direktør, Golden Days
Ulla Tofte, historiker, direktør, Golden Days

Sagen om de forsvundne dokumenter fra Rigsarkivet har vist, at interessen for at gøre brug af vores fælles kulturarv er stor. Sommetider så stor, at svage sjæle fristes til at smugle lidt historie med sig hjem. Til gengæld rummer brugerne af vores fælles samfundsinstitutioner også enorme ressourcer, som på længere sigt kan gøre det både lettere og billigere at være dansker.

Tag nu bare Rigsarkivet. Her – midt mellem de efterhånden temmelig omtalte arkivreoler, hvor brune kasser bugner af attråværdige dokumenter – er gennem de sidste 20 år i al stilhed skudt en digital kæmpe op. Kæmpen bærer det lidet poetiske navn Dansk Demografisk Database og er en veritabel ladeport til oplysninger om 15 millioner afdøde danskere. De er i al stilfærdighed blevet indtastet fra gulnede kirkebøger med ulæselige gotiske bogstaver, så enhver nu er få klik med musen fra at kende sandheden om oldefars fædrene ophav eller den vestindiske godsejers uægte børn. En digital guldgrube, der kan give de fleste lyst til at gå på jagt ind i fortidens skjulte mysterier. Arbejdet er udført af en entusiastisk hær af frivillige, der har lagt tusindvis af timer i opgaven. Crowdsourcing kaldes det, når ganske almindelige mennesker mødes – ofte i cyberspace – for at deles om en stor kollektiv opgave – til fælles gavn og glæde.

Crowdsourcing rummer et enormt potentiale for Danmark. Digitaliseringen af vores fælles kulturarv er for alvor ved at komme op i gear og crowdsourcing kan sætte turbo på udviklingen. Private borgere udfører et stort fælles arbejde, der både gavner egne interesser og fællesskabets. Gratis arbejde, for nu at sige det ligeud. Men forudsætningen for, at potentialet virkelig kan udnyttes er tillid. Tillid til at billeder indscannes korrekt. Tillid til at amatører kan læse gotisk håndskrift. Tillid til at ingen stjæler.

Historisk set har tillid været en central værdi i det danske samfund. Fra foreningslivet over forsikringsselskaberne til Folketinget er tillid dét kit, der bidrager til stabilitet og fælles ansvar. Udlændinge betragter måbende vores næsten tossegode tiltro til hinanden. Men tillidsforholdet er vejen til, at mange flere får lyst til at gi’ et bidrag og dermed både aflaste og skabe fornyelse.

Når 954 privatpersoner går sammen om at taste 15 millioner poster ind i en fælles database, er der håb for de digitale ambitioner i Danmark.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.