Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Indspark

Når fastlåste billeder skaber had

Yildiz Akdogan: Som politiker bliver man inviteret til mange forskellige foreninger og religiøse festligheder.

Yildiz Akdogan, blogger, debattør og oplægsholder
Yildiz Akdogan, blogger, debattør og oplægsholder

Jeg havde æren af at blive inviteret til den jødiske påskemiddag/Sederen af et fantastisk inspirerende menneske, som gjorde stort indtryk på mig. John, som desværre ikke er blandt os længere, var en ældre herre med masser af livsmod og engagement. Trods sine mange aktiviteter var han ikke bleg for at lære nye mennesker og kulturer at kende og ikke mindst åbne sin jødiske kultur for andre - heldigvis for det, for ellers havde jeg ikke lært ham og hans kultur at kende. Til middagen skulle jeg holde tale, og jeg talte bl.a. om sameksistens og tolerance - og hvordan mange herboende nydanskere med muslimsk baggrund kunne blive inspireret af de jødiske danskere.

Det er ingen hemmelighed, at rigtig mange danske jøder har været aktive og deltagende borgere, og mange er nået langt både i det politiske, kulturelle og private erhverv. En af de ting, jeg beundrer mest hos mine jødiske venner, er deres flid og målfasthed. Trods deres historie falder de ikke i en rus af selvmedlidenhed. Tværtimod kæmper de for at blive en del af samfundet uden dog at miste deres kultur eller identitet.

Det er derfor drønærgerligt at se den stigende antisemitisme herhjemme. Endnu mere sørgeligt at høre, at mange føler sig truet i bestemte bydele af folk med muslimsk baggrund. Nu er det svært at sige, hvem »muslimerne« er, men det retfærdiggør på ingen måde det direkte og indirekte pres, de udsættes for, fordi de går med en kalot eller en davidstjerne.

Normalt er jeg fortaler for, at religion ikke skal dominere i det offentlige rum, og at religion i sidste ende er en privat sag. Min erfaring er nemlig, at religion desværre ofte politiseres og dermed misbruges til at starte en konflikt. Ofte af folk, der ikke hviler i sig selv og derfor har svært ved at rumme andres forskellighed. Debatten om tørklæde og kalot viser, hvor hurtigt der kan gå politik og intolerance i den.

For ligesom uvidende borgere kan finde på at mobbe en kvinde med tørklæde eller antage, at hun er undertrykt eller agerer for et undertrykkende regime, ligeledes er det desværre også uvidende og tåbelige borgere, der ikke kan adskille en ung mands kalot fra konflikten mellem Israel og Palæstina. Resultatet er, at en ung dansk mand eller kvinde, enten med jødisk eller muslimsk baggrund, udsættes for had og fordomme.

Tendensen er ikke alene sørgelig, men i høj grad også farlig - især for den næste generation. Det billede, mange hhv. danske jøder og danske muslimer har om hinanden, er præget af gensidige fordomme og i høj grad af politikken i Mellemøsten. Desværre påvirker denne opfattelse også den næste generation, som reproducerer et faslåst billede af »de andre.« Derfor skal den stigende antisemitisme ligesom islamofobien og hatecrimes italesættes, debatteres og bekæmpes. Der påhviler ikke bare politikerne, medierne og uddannelsesinstitutionerne, men i høj grad også minoritetsmiljøerne, en vigtig opgave. Især de jødiske og muslimske foreninger og ikke mindst de religiøse lærde skal påtage sig et medansvar for at nedbryde fordommene og undgå klicheerne og omvendt øge og styrke den gensidige dialog.

Der er ingen nem løsning, og fastlåste billeder er svære at nedbryde, men jo tidligere man går i gang, jo bedre. Det vil være så ærgerligt, hvis en helt ny generation af danske muslimer og danske jøder på forhånd opdrages med gensidig angst og intolerance. Angst æder som bekendt sjæle op.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.