Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Min søvn, du dejlige

Jens Grund, chefredaktør
Jens Grund, chefredaktør

Godnat og sov godt! Sætningen og bydemåden er formentlig den hyppigst brugte i Danmark, når vi kysser de mennesker, som vi elsker – søn, datter, kæreste, ægtefælle – før vi forlader dem.

For hver nat går vi ind i hvert sit rum, ind i forskellige verdener af uregerlige regler, hvor vi ligger ved siden af hinanden i hus efter hus og drømmer i parallelle spor uden nogensinde at krydse hinandens. Jo, vi kan godt mødes med en anden i en drøm – den anden ved det bare ikke.

Min hustru og jeg har været kærester i snart 40 år. Vi ved alt om hinanden – tror jeg nok. Alligevel er der 13 år af vores liv sammen, hvor jeg ikke har kunnet følge hende. Selv om hun altid sover ved siden af mig, lige der, og alligevel væk for mig.

For vi mennesker sover en tredjedel af vores liv. Bliver vi 90 år, har vi sovet i de 30. Derfor forstår man forskeren, der engang sagde, at søvnen ville være den største misforståelse i evolutionens historie, hvis den ingen betydning havde.

Min gode genbo er søvnforsker – tilmed en anerkendt af slagsen og med så mange titler, at man bliver træt ved tanken. Han siger, at jeg arbejder for meget og sover for lidt. Han kan se det fra sit arbejdsværelse, bedyrer han. Han ved åbenbart ikke, at man kan se begge veje gennem et vindue. Så, tak i lige måde, Poul.

Det ligger lige for at drille ham med, at det mest søvndyssende i verden må være en international kongres for søvnforskere. Kan du ikke sove, så kom hid: Vi garanterer en ordentlig blunder i vores selskab. Jeg tænkte, at min genbo skulle have lov til at modbevise det i vores i grundejerforening. De fremmødte er sjældent under 65, så han skulle arbejde for sagen.

Det gjorde han. Poul fortalte, at alt liv har brug for søvn, sågar bakterier er nødt til at have hvileperioder. Mens vi sover, er vores muskler lammet, så vi ikke langer kæresten én på lampen, hvis vi er midt i den vildeste guitarsolo på Orange Scene. Det er egentlig smart.

Men jeg er ikke vild med at skulle høre om andres drømme, for jeg ser dem mest som glimt ind i en kemisk affaldskværn efter fyraften. Det bedste ved drømme er, at vi kommer sovende til dem.

Poul fortalte, at vi bruger søvnen til at få hukommelsens hængsler i hak, til at få dagens oplevelser puttet ned i de rigtige kasser, og at vi vokser fysisk under søvnen – som lettere overvægtig var dét ikke rart at høre. Men det gav alt sammen mening. Mit spejl giver bare ingen god forklaring på, hvorfor det hedder »skønhedssøvn«.

Poul gav eksempler på børn, der har fået narkolepsi efter vaccinationer imod svineinfluenza og nu kan falde i søvn de mest farefulde steder.

Han fortalte omvendt også om den totale søvnmangel: To patienter havde fået beskadiget et center i hjernen, så de ikke kunne sove. Den ene kvinde blev mere og mere desperat over manglen på søvn, degenererede efterhånden fuldstændig mentalt og endte med at begå selvmord i afmagt.

Hver femte af os må kæmpe for at falde i søvn. Men vi kan altså ikke leve uden. Syv-otte timer skal vi have helst have, og kun én procent af os kan klare sig med mindre. Vi sover for at kunne gøre de vågne øjeblikke magiske. Derfor er der heller ikke noget skønnere end at vågne udhvilet op, strække sig, møde sin elskedes blik og spørge:

God morgen, har du sovet godt?

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.